Een Duits telefoonnummer voor jouw organisatie

Verkeerd verbonden! Dat wil je natuurlijk niet; zeker niet als je zaken gaat doen in Duitsland. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal mogelijkheden om een Duits telefoonnummer te verkrijgen, hoe je dit precies kunt regelen en waarom het nou eigenlijk zo belangrijk is om als ondernemer op de Duitse zakenmarkt een Duits telefoonnummer te hebben.
Een Duits telefoonnummer voor jouw organisatie

Een Duits telefoonnummer voor zaken in Duitsland

Het wel of niet beschikken over een Duits telefoonnummer is een onderwerp dat naadloos aansluit op onze artikelen over zakendoen in Duitsland en de culturele verschillen tussen Duitsers en Nederlanders. Simpelweg omdat het terug te voeren is op een van de opvallendste mentaliteitsverschillen tussen ons en onze oosterburen, namelijk: dat Duitsers graag in het Duits en op z’n Duits benaderd willen worden.

Waarom heb je een Duits telefoonnummer nodig?

Heb je als ondernemer een Duits telefoonnummer nodig als je in Duitsland zaken wilt doen? Om eerlijk te zijn: niet per se. Maar als je gemakkelijk bereikbaar, en vooral toegankelijk, wilt zijn voor je Duitse klanten, is een Duits telefoonnummer wel een flink pluspunt. Zoals elders al besproken zijn Duitsers bij het zakendoen op zoek naar vertrouwen en stabiliteit. Daardoor zijn ze geneigd mede-Duitsers boven Nederlandse zakenpartners te verkiezen, zodat ze beter weten wat ze kunnen verwachten. Natuurlijk is het niet onmogelijk om als Nederlander met Duitsers zaken te doen – we hebben hier genoeg succesvolle voorbeelden van – alleen is het wel raadzaam om het op de “Duitse manier” aan te pakken, en een Duits telefoonnummer is daar onderdeel van. Bij een Duits nummer is duidelijk voor de beller dat hij of zij aan de andere kant van de lijn een Duitse stem kan verwachten en niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zo kom je betrouwbaar over en ben je al bij voorbaat een stapje dichter bij het beklinken van een mooie deal.

Dit zijn de Duitse netnummers

Waar de Nederlandse telefoonnummers met 0031 beginnen, beginnen Duitse telefoonnummers met 0049 (of tegenwoordig +49). Daarna volgt het netnummer – de “Vorwahl” – die correspondeert met de regio van de beller en varieert van 020xx tot 099xx. Enkele voorbeelden zijn:

 

  • Berlijn: 030
  • Düsseldorf: 0211
  • Hamburg: 040
  • München: 089

 

Verder zijn er, net als in Nederland, in Duitsland ook betaalde netnummers die met 0900 beginnen. Naast de vaste lijnverbindingen hebben de Duitsers uiteraard ook mobiele nummers. Waar we in Nederland allemaal met een 06-nummer bellen, zijn er in Duitsland meerdere mogelijkheden, afhankelijk van de provider waar de gebruiker een abonnement bij afgesloten heeft. De opties zijn: 015xx, 016x of 017x. Word je dus bijvoorbeeld gebeld door een nummer dat begint met +4915x, dan komt dit belletje van een Duits mobiel nummer.


Zo vraag je een Duits telefoonnummer aan

Voor het aanvragen van een Duits telefoonnummer zijn er verschillende opties. Welke optie je kiest, hangt in eerste instantie af van het wel of niet beschikken over een Duits adres. Dit kan het adres van je fysieke vestiging zijn of het postadres van een zogenaamde virtual office. Een andere optie is om via internet te bellen.

Een Duits telefoonnummer met een fysieke vestiging

Wanneer je in Duitsland een kantoor hebt, vraag je een Duits telefoonnummer gewoon via je lokale provider aan. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd even makkelijk, want er zijn buitengewoon veel providers in Duitsland. Het beste kun je daarom beginnen bij de provider waar je jouw internetcontract bij hebt afgesloten; vaak krijg je het telefoonnummer er dan namelijk gratis bij. De grootste providers in Duitsland zijn:

 

Een Duits telefoonnummer zonder fysieke vestiging - virtual office

Ingewikkelder wordt het wanneer je (nog) niet over een fysieke vestiging in Duitsland beschikt. Ook hier zijn er meerdere opties. Je kunt een Duits telefoonnummer via het adres van een virtual office aanvragen. Aanbieders hiervan zijn bijvoorbeeld Regus, LocalOffice24 en TELiAS.

 

Een aantal van deze aanbieders, zoals LocalPhone24 en TELiAS, bieden niet alleen virtual offices aan, maar geven je ook de mogelijkheid om direct bij hen een lokaal telefoonnummer af te nemen.

Een Duits telefoonnummer zonder fysieke vestiging - telefoonservice

Verder kun je, via bijvoorbeeld ebuero AG en TELiAS, een telefoonservice of Call Answering Service inschakelen. Een externe, Duitstalige officemanager of assistent begroet de beller in jouw bedrijfsnaam en behandelt het verzoek, dat vervolgens naar jou wordt doorgestuurd. Deze optie kan vooral handig zijn wanneer je recentelijk op de Duitse markt van start bent gegaan en nog niet over voldoende Duitse werknemers beschikt.

Meer weten?

Heb je vragen over het in dienst nemen van Duits personeel en wil je advies over de werving en selectie van Duitse verkooptalenten? Dan ben je bij Gateway to Germany aan het juiste adres. Wij begeleiden al 20 jaar Nederlandse bedrijven in het recruiten van Duitse professionals. Neem ook eens een kijkje bij ons expertnetwerk.

 

Deze tekst is in samenwerking met schrijfster en vertaalster Simone Sollberger ontstaan.