Waarom zijn jullie Nederlanders toch zo onbetrouwbaar?

Het gebeurde op het kantoor van Gateway to Germany aan de Museumlaan te Utrecht. Juist op het moment dat ik eigenlijk een leuk en positief artikeltje wilde schrijven over het feit dat het ondernemersvertrouwen in Nederland voor het eerst sinds jaren weer boven de nullijn is uitgekomen. Toen hoorde ik heel zacht “bling” en kwam een mailtje binnen. Leuk, dacht ik. En toen ging ik hem openen. Dat had ik beter niet kunnen doen…

De mail was afkomstig van een inkoper van een wat groter Duits industriebedrijf, die vorig jaar aan een van onze Zuliefertreffen (www.zuliefertreffen.nl) had deelgenomen. Hele professionele man, wilde van tevoren alles weten. Alles bevestigd hebben. Niet altijd in voor small talk, maar kwam zijn afspraken wel bijzonder stipt na. Tijdens het Zuliefertreffen heeft hij een 12-tal Nederlandse bedrijven persoonlijk gesproken. Deze bedrijven konden allemaal leveren wat hij zocht. A perfect match en een geslaagde dag. Zou je zeggen, tenminste.

Sehr geehrter Herr Kretschmar, begon het mailtje. Im Anhang sende ich Ihnen die von mir ausgefüllte Evaluation Ihres im Übrigen hervorragend organisierten Zuliefertreffens. Leider muss ich Ihnen mitteilen, dass die Kommunikation mit den niederländischen Zulieferern noch nicht 100% einwandfrei verläuft… Wat een eufemisme! Uit zijn evaluatie bleek dat met 10 van de 12 bedrijven vervolgacties waren afgesproken. Van deze 10 bedrijven zijn 3 bedrijven de gemaakte afspraak nagekomen. Zeven bedrijven hebben niet meer naar hem toe gereageerd. Geen tijd. Had ik anders begrepen. Niet aan toe gekomen. Vergeten. Snapte zijn email niet. Om maar een aantal excuses op te noemen.

Wat zegt dat over Nederlandse bedrijven? Wat zegt dat over jullie kansen op de Duitse markt? En nog belangrijker: Is het ooit zo makkelijk geweest om je op een positieve manier van je collega’s te onderscheiden? Kom gewoon écht je afspraken na. Doe gewoon écht wat je zegt. Dan komt het ook gewoon écht goed.

GESCHREVEN DOOR: Enrico Kretschmar, Directeur Gateway to Germany BV, 25.01.18