Verkoper / Vertegenwoordiger Duitsland

Veel Nederlandse bedrijven starten hun activiteiten op de Duitse markt met de werving en selectie van een verkoper of vertegenwoordiger in Duitsland. In de meeste gevallen is het de bedoeling dat deze verkoper eerste contacten opbouwt met klanten in Duitsland. Als we het hebben over een verkoper of vertegenwoordiger in Duitsland dan hebben we het over iemand in dienstverband en niet over een handelsagent.

Hieronder geven wij – vanuit onze ervaring met het recruitment van verkopers in Duitsland – antwoord op de vragen wat een verkoper doet, wat hij verdient en wat hij van zijn werkgever verwacht. Kortom handvatten voor een voorbereiding op een succesvolle samenwerking. Mocht u hierna nog meer vragen hebben of meer informatie willen? Neem dan gerust contact op via 030 252 6640 of vul het contactformulier in.

Duitsland Kaart Outline Dots Map

Wat doet een verkoper in Duitsland?

De functiegroep verkoper / vertegenwoordiger is de laagste functie binnen een commerciële organisatie. Taak van de verkoper is het bezoeken van bestaande klanten en het winnen van nieuwe klanten binnen een specifiek verkoopgebied. De inhoud van de functieomschrijving is in Nederland en in Duitsland nagenoeg hetzelfde. Verschillen bestaan voornamelijk in de benaming van de functie. In Nederland wordt deze functie vaak aangeduid als ‘accountmanager’ of gewoon ‘verkoper’, in Duitsland is dit vaak een “Vertriebsmitarbeiter im Außendienst” of wel een commercieel medewerker in de buitendienst.

Een ander verschil is dat in Duitsland voor een dergelijke functie kleinere verkooprayons gedefinieerd moeten worden. Waar in Nederland een indeling in verkoopgebieden Noord, Midden en Zuid gebruikelijk is, wordt in Duitsland vaker onderscheid gemaakt naar Bundesland of postcodegebied.

De functietitel verkoper Duitsland is tamelijk breed inzetbaar en niet gebonden aan een specifieke branche. Naast de geografische indeling is vaak ook sprake van een indeling per productgroep. Men kan dus binnen één bedrijf meerdere verkopers hebben voor de deelstaat NRW, waarbij er een deel de staalbranche bewerkt en een andere groep gespecialiseerd is in de houtbranche. Hiërarchisch staat de verkoper in Duitsland bij kleinere organisaties vaak direct onder een Sales Manager en in grotere organisaties onder een “Gebietsverkaufsleiter”, die wederom aan een Sales Manager rapporteert.

Wat verdient een verkoper in Duitsland?

Het salarisniveau van een verkoper in Duitsland is uiteraard afhankelijk van branche en regio. Vergeleken met andere commerciële functies liggen de salarissen van een verkoper / vertegenwoordiger over het algemeen lager en worden meer door de markt bepaald dan door de individuele track record van de vertegenwoordiger. Ook zijn de regionale verschillen minder sterk aanwezig dan bijvoorbeeld bij andere sales en marketing-functies.

Het is in Duitsland gebruikelijk om met een variabele component te werken. Deze zit voor verkopers tussen 20% en maximaal 40% van het totale package. Een hoger percentage is niet aan te bevelen en wordt in de meeste gevallen door kandidaten niet gewaardeerd. Kerstgratificatie en vakantiegeld zijn in Duitsland niet verplicht.
In vrijwel alle gevallen is een auto van de zaak gebruikelijk, waarbij ook privé gereden mag worden. Zaken als telefoon, laptop, tablet zijn vanzelfsprekend. Het is gebruikelijk dat accountmanagers in Duitsland vanuit een home office werken. Mocht dit het geval zijn, dan dient werkgever wel in de kosten hiervan te voorzien.

Ervaringsniveau Salaris (per jaar)
Startende verkoper
zonder sales ervaring, maar relevante Berufsausbildung
€50.000 - €60.000 *
Startende verkoper
met 3 jaar ervaring binnen de branche
€55.000 - €65.000 *

Medior verkoper

met 7 jaar ervaring binnen de branche
€65.000 - €75.000 *
Senior verkoper
met 10+ jaar ervaring binnen de branche
€70.000 - €90.000 *

*regionale verschillen