Recruitment Duitsland

Recruitment in Duitsland is ons vak

Starten met een éérste Duitse medewerker of het uitbreiden van je team in Duitsland? Vaak is het een logische stap om als bedrijf verder te kunnen groeien. Alleen kan het door de krappe arbeidsmarkt lastig zijn om de juiste medewerker in Duitsland te vinden. Een doelgerichte aanpak voor het recruitment in Duitsland is daarom erg belangrijk. Gateway to Germany is het meest ervaren recruitmentbureau voor Duitsland en een brug tussen ambitieuze Nederlandse ondernemers en ervaren Duitse professionals. Onze recruitment-benadering garandeert het beste resultaat en de juiste match in Duitsland.

Recruitmentbureau voor Duitsland... mit viel Erfahrung!

Gateway to Germany ondersteund al meer dan 20 jaar ambitieuze bedrijven bij het recruitment in Duitsland. Dit doen wij met kennis van verschillen tussen het Nederland en Duitsland, een breed inzicht over economische ontwikkelingen en jarenlange ervaring met het recruitment van Duitse medewerkers. Dankzij de expertise van onze native Duitse consultants zorgen wij voor een strak vormgegeven recruitmentproces dat resulteert in het vinden van de juiste medewerker in Duitsland

Ben je op zoek naar een gespecialiseerd recruitmentbureau voor Duitsland? Neem dan contact op met Gateway to Germany via 030 252 6640 of vul het contactformulier in.

Gateway to Germany _Team

Waarom Gateway to Germany?​

De juiste deuren openen

Dankzij onze ruime ervaring met recruitment in Duitsland weten we exact waar de kansen voor uw bedrijf liggen en welke eigenschappen een werknemer moet hebben, om uw organisatie succesvol te maken. Op de branchepagina’s vindt u projecten die de veelzijdigheid van onze diensten aantonen. Verwacht van ons een advies op maat en dé kandidaat die uw business in Duitsland naar een hoger niveau tilt.
Lees verder

De vonk moet overslaan

Onze native Duitse-consultants kennen het belang van een goede match tussen de medewerker in Duitsland en het Nederlandse team: Zonder wederzijdse binding geen commercieel succes. Daarom houden wij rekening met de bedrijfscultuur van uw organisatie en maken we dit onderdeel van onze Duitsland strategie. Bij ons vindt u een gezonde mix van Nederlandse flexibiliteit en Duitse Gründlichkeit.

Lees verder

Op z’n Duits en in het Duits!

Gateway to Germany kan u door het hele traject begeleiden: van strategisch advies, recruitment in Duitsland tot aan het Duitse arbeidscontract en het oprichten van een GmbH. Zo zorgen we dat alles direct én goed geregeld is!

Lees verder

Over de samenwerking met Gateway to Germany

Gateway to Germany klanten recruitment

"Met het prettige contact vanaf het begin, de heldere communicatie en afspraken en de professionele indruk kon Gateway me overtuigen."

Lees de volledige testimonial
Paul Mulder
HR Director
Gateway to Germany klanten recruitment

"De samenwerking verliep prima, met name de communicatie was prettig, frequent, constructief, oplossingsgericht."

Lees de volledige testimonial
Criste Vergouwen
HR Business Partner

"Werven in Duitsland is anders dan werven in Nederland."

Lees de volledige testimonial
Jeffrey Vreugdenhil
HR Manager

"In het verleden hebben wij reeds prettig met Gateway to Germany samengewerkt."

Lees de volledige testimonial
Patrick Bertens
Managing Director

"Vanaf het begin was voor ons duidelijk dat Gateway verstand had van recruitment in Duitsland."

Lees de volledige testimonial
Theo de Kool
CEO

"Gateway to Germany was vlot in de reacties en goed bereikbaar."

Lees de volledige testimonial
Thijs Bisschop
HR Business Partner

"Het hele proces is uitstekend verlopen."

Lees de volledige testimonial
Menno Malta
CEO

"Gateway is expert als het aankomt op werving in Duitsland vanuit Nederland."

Lees de volledige testimonial
Hans de Loore
CEO

"Goede en snelle terugkoppeling tijdens het gehele proces."

Lees de volledige testimonial
Max Barenbrug
Geschäftsführer

"Het internationale aspect van de werving was voor ons de reden om Gateway in te schakelen!"

Lees de volledige testimonial
Rosanne Buis
Director HR

"De in het verleden samen behaalde resultaten hebben ons doen besluiten om opnieuw met Gateway to Germany samen te werken."

Lees de volledige testimonial
Ben Keller
Verkaufsleiter Frissen Kehrtechnik

"Met de persoonlijke benadering die Gateway to Germany in hun processen hanteert, konden ze ons als partner overtuigen."

Lees de volledige testimonial
Frank Crouzen
Sales Director

"Samenwerking heb ik als heel gedegen ervaren, met duidelijke stappen en verwachtingen. Het is ons gelukt om een geschikte kandidaat te vinden en we gaan hier binnenkort mee van start!"

Lees de volledige testimonial
Arthur van Keeken
CEO

"De samenwerking is zeer prettig verlopen. Tussentijds informeren over de voortgang, het snelle schakelen en meedenken met ons als klant."

Lees de volledige testimonial
Insaf Guerbaoui
HR & Recruitment Coordinator

"Wij hebben Gateway ingeschakeld, daar zij met een eerdere vacature bewezen hebben de juiste kandidaat te vinden."

Lees de volledige testimonial
Dominique van den Berge
Marketing Manager

"Ze zeiden dat ze hier veel ervaring mee hebben en snel de juiste kandidaten konden leveren. En dat is precies wat ze hebben gedaan!"

Lees de volledige testimonial
Peter van der Zanden
General Manager

"Wij hebben met verschillende partijen gesproken, maar het verhaal van Gateway was goed en inhoudelijk sterk. Daarmee hebben ze ons overtuigd dat zij de juiste partner voor ons in Duitsland zijn."

Lees de volledige testimonial
Emiel Kanters
Webs

"Gateway heeft ons de mogelijkheid geboden om via kunnen kennis, kunde en kanalen de juiste kandidaten te bereiken."

Lees de volledige testimonial
René Wetzels
Technischer Leiter Frissen Groen Techniek

"Wij hadden twee medewerkers en wilden ons team uitbreiden met twee medewerkers omwille van de groei van de organisatie."

Lees de volledige testimonial
Tessa Smeenk
HR Director
YALP

"We zijn naar versterking in de vorm van een Duitser gaan zoeken, omdat we merkten dat de marges die we in Duitsland haalden erg goed waren en er nog veel meer uit te halen is. Als Nederlander kun je nog zo ervaren zijn in Duitsland, je bent geen 'echte Duitser'. "

Lees de volledige testimonial
Jeroen Reinderink
Geschäftsführer GmbH
Envirogen Group Logo Industrie & Machinebouw

"Het zoeken en vinden van een geschikte kandidaat mag je van een recruiter verwachten ... Maar Gateway to Germany doet meer. Een goede uitleg aan ons wat een Duitse kandidaat verwacht bij een gesprek, en contract voorstel welke natuurlijk niet geheel overeenkomt met wat wij “normaal” vinden. Een ook de voorbereiding hierop van de kandidaten die dat als prettig en ondersteunend ervaren hebben."

Lees de volledige testimonial
Bart​ Scholten
Managing Director
KEJE Horren & Raamdecoratie Logo

"We hebben enkel Nederlandse medewerkers in dienst wat het relatief lastig maakt op de Duitse markt. Gateway to Germany heeft de knowhow en het netwerk om ons te helpen dit project te begeleiden. Voor een bedrijf dat beginnend is op de Duitse markt is dit heel handig gebleken."

Lees de volledige testimonial
Stefan Wermers
Exportmanager
Lifehammer Logo Industrie & Machinebouw

"Gateway heeft zich grondig verdiept in ons bedrijf en de relevante markten die wij willen gaan bedienen in Duitsland. Op basis daarvan is een functieprofiel van de te zoeken kandidaat gemaakt. We zijn in middels een aantal maanden onderweg met de nieuwe kandidaat, die inmiddels een behoorlijk aantal leads in de voor ons relevante markten heeft aangeboord."

Lees de volledige testimonial
Marcel Zegger
Chief Executive Officer
Bronkhorst Buitenleven Logo Lifestyle & Consumer Goods

"De ogenschijnlijk kleine cultuur verschillen, zijn van wezenlijk belang die te weten voor het zaken doen in het buitenland. Door de Duitse achtergrond van de mensen van Gateway weten deze mensen als geen ander waar je op moet letten bij het zoeken naar de juiste personen."

Lees de volledige testimonial
Gert Hop
Directeur
Pearl Music Europe Logo Lifestyle & Consumer Goods

"We hebben voor Gateway gekozen omdat zij voor het werven van Duits personeel met op Duitsland gespecialiseerde recruitment consultants werken. De samenwerking met Gateway heeft geleidt tot het aannemen van een nieuwe buitendienst medewerker voor Zuid-Duitsland en Oostenrijk. Deze medewerker is inmiddels sinds begin 2019 succesvol werkzaam binnen de organisatie"

Lees de volledige testimonial
Richard Steinbusch
European Sales Manager
Amphitec Logo Industrie & Machinebouw

"Met behulp van Gateway hebben een medewerker kunnen aantrekken welke zich specifiek richt op de Duitstalige markt. Gateway heeft het gehele proces begeleid van opstellen initiële profiel tot en met de aanstelling en verloning. Deze samenwerking verliep bijzonder prettig en professioneel."

Lees de volledige testimonial
Peter Paul du Buisson
Directeur
Koppert Cress Logo Food & Beverage

"Gateway to Germany heeft ons inmiddels een aantal keren bij gestaan bij het zoeken naar geschikte kandidaten voor vacatures in Duitsland. Wij zijn van mening dat je in elk land beter kan werken met lokale mensen, native speaking, netwerk opgebouwd, kennis van cultuur etc."

Lees de volledige testimonial
Bart Leemans
Director New Business & Large Accounts
Goudsmit Magnetics Logo

"Wij waren al actief op de Duitse markt maar het zelfstandig sourcen van goede kandidaten kunnen wij niet. Daar was de hulp van Gateway zeer belangrijk. Ook bijzaken om de contracten in orde te krijgen kun je met ze bespreken zodat het ook juridisch voor beide partijen goed klopt."

Lees de volledige testimonial
Guy Mutsaerts
Sales Director
No Excess the Dutch clothing company Logo Fashion & Textiel

"De verkoopleider is nu bijna 2 jaar werkzaam bij ons en de resultaten zijn heel positief. Het verkoopapparaat uitgebreid met enkele nieuwe verkopers en het aantal klanten/ verkooppunten en dus ook de omzet is enorm toegenomen. Veel ‘Wunschkunden’ hebben No Excess inmiddels opgenomen."

Lees de volledige testimonial
Henry Potuijt
Financial Director
Nedap Logo Industrie & Machinebouw

"Gateway begeleidt zowel de kandidaten als ook de klant. Door zich goed te verdiepen in ons bedrijf en onze wensen, zijn er kwalitatief goede kandidaten voorgesteld wat mij veel tijd heeft bespaart. In de communicatie is Gateway open en direct."

Lees de volledige testimonial
Andries Jan Oosterhof
Sales Director
Seacon Logistics Logo

"Hoewel Nederland en Duitsland buurlanden zijn, zijn de omgangsvormen en etiquette toch enorm verschillend. Wanneer hier geen aandacht voor is, is het voor een Nederlandse onderneming nagenoeg niet mogelijk in Duitsland actief te zijn."

Lees de volledige testimonial
Corné Geerts
Directeur
Stabiplan Logo Industrie & Machinebouw

"De prettige samenwerking met Gateway begon met het volgen van een workshop over Do’s en Don’ts voor Nederlanders die willen starten in Duitsland. Vervolgens hebben ze ons geholpen bij het vinden van onze eerste Duitse medewerker. Minstens zo belangrijk: ze fungeren als een altijd behulpzame vraagbaak die meedenkt bij vervolgstappen."

Lees de volledige testimonial
Edwin Schalk
Directeur
Cadac Logo Lifestyle & Consumer Goods

“Door de samenwerking met Gateway heb ik een geschikte sales professional aan kunnen nemen waardoor we niet aan slagkracht ingeboet hebben. Nu hij een paar maanden bij ons werkt is hij ‘on full-speed’ en volop met sales bezig. Dit geeft mij de ruimte om me te richten op verdere groei (in Duitsland).”

Lees de volledige testimonial
Tim Polman
Directeur
Naris Logo Software, Data & Analytics

“Wij werken nu bijna een jaar samen en heel gestaag groeit het aantal klanten in Duitsland. Er was eigenlijk geen sprake van een aanlooptijd. Het voelde direct goed. De bedoeling is om volgend jaar ons team in Duitsland met 2 of 3 personen uit te breiden.”

Lees de volledige testimonial
Erik van Marle
Directeur
FTNON Logo Industrie & Machinebouw

“De Duitse verkoper werkt nu meer dan 2 jaar bij FTNON. Hij heeft de kontakten zeer goed uitgebreid wat ook al tot de nodige verkopen heeft geleid. We zijn zeer blij met hem en de support welke Gateway gegeven heeft.”

Lees de volledige testimonial
Wilco Fauth
Directeur

Onze ervaring per functie

Sales & marketing

Om in Duitsland resultaten te boeken is het essentieel om gemotiveerde sales professionals aan te trekken. Iemand die bij klanten binnenstapt en ze van uw product of dienst weet te overtuigen. Dit geldt niet alleen voor bedrijven die hun eerste stappen zetten, maar ook voor organisaties die al langer actief zijn op de Duitse markt. Ons recruitmentbureau ondersteund al jarenlang Nederlandse bedrijven bij het recruitment in Duitsland. Daarbij gaat het vaak om de volgende functies:

Lees verder

Techniek & service

In de Duitse markt zit ontzettend veel potentie voor Nederlandse bedrijven. Klanten in Duitsland stellen over het algemeen hoge eisen aan techniek, kwaliteit en klantenservice. Een team met technisch specialisten die klanten begeleiden en ontzorgen mag daarom niet ontbreken. Gateway to Germany is gespecialiseerd in het recruitment van Duits personeel met een technische achtergrond. Daarbij gaat het vaak om de volgende functies:

Lees verder

Directie & management

Voor veel Nederlandse bedrijven is het zinvol om een GmbH in Duitsland op te zetten. Dat Duitse dochterbedrijf dient dan goed gemanaged te worden door een Duits managementteam, directeur en/of Geschäftsführer. Dankzij onze branchekennis, tweetaligheid en zakelijke ervaring op directieniveau is Gateway to Germany de beste partner voor recruitment in Duitsland in onder andere deze functies:

Lees verder

Deze bedrijven mocht Gateway to Germany al ondersteunen

FAQs: Recruitment in Duitsland

De werkloosheidcijfers in Duitsland zijn erg laag, er zijn dus weinig mensen actief op zoek naar een nieuwe baan. Toch zijn werkenden in veel gevallen wel bereid om over een eventuele nieuwe uitdaging te praten. Hierbij is een aantal factoren erg belangrijk. Het vergt namelijk een doelgerichte aanpak en een persoonlijk benadering. Men dient zich aangesproken te voelen. Niet alleen omdat goed personeel schaars is en veel aanbiedingen krijgt toegestuurd, maar ook omdat u als potentiële buitenlandse werkgever voor uw Duitse medewerker, die over het algemeen risicomijdend is, net dat stapje extra moet doen. Net als in Nederland zijn veel Duitsers actief op social media. Die platforms worden daarom ook steeds belangrijker in het recruitment van Duitse medewerkers.

De verschillen tussen Nederland en Duitsland zijn terug te voeren naar de aanpak van het proces. In Duitsland bestaat die namelijk uit een gestructureerde wervingsprocedure en een op inhoudelijke eisen ingericht selectieproces. Bij onze oosterburen wordt nog altijd versterkt op inhoudelijke competentie en geschiktheid beoordeeld en gewogen. Natuurlijk wordt hier in Nederland ook naar gekeken, maar het is vergeleken met recruitment in Duitsland een minder bepalend criterium. Dit betekent dus dat de Duitse kandidaat nog zo vlot en enthousiast kan zijn, als hij niet aan de opleidingseis voldoet, komt hij niet in aanmerking. Het feit dat wervingsprocessen en selectiecriteria in Duitsland zo vormgegeven zijn, zorgt eveneens voor een bepaald verwachtingspatroon bij Duitse kandidaten.

Er zijn niet veel Duitsers actief op zoek naar een baan, tegelijkertijd staan ze wel voor nieuwe uitdagingen open. Gelukkig staan veel Duitsers positief tegenover het werken voor een Nederlands bedrijf. Nederland en Nederlanders hebben een goede reputatie in Duitsland. Er zijn echter wel een aantal verwachtingen waar we niet omheen kunnen. Hier gaat het bijvoorbeeld om een salaris naar Duitse standaard, een contract voor onbepaalde tijd vanaf het moment van indiensttreding en een auto van de zaak. Zeker dit laatste punt is bij functies in de buitendienst onontbeerlijk. Het model auto, waarover de Duitser beschikt, is nog steeds een toonaangevend statussymbool. Wij hebben de verwachtingen van de Duitse werknemer op een rijtje gezet, zodat u die top kandidaat over de streep kunt trekken.

Een Duits recruitmentproces kenmerkt zich kort samengevat door één woord: structuur. Duitse kandidaten verwachten ter voorbereiding op een eerste of een volgend sollicitatiegesprek concrete punten, waar men zich op voor kan bereiden. Met name een eerste gesprek met een kandidaat in Nederlandse sollicitatieprocedures wordt vooral gezien als een informele kennismaking, waarbij het belangrijk is om te weten te komen, ‘wat voor vlees je in de kuip hebt’. Dit botst met dat wat men in Duitsland met een sollicitatiegesprek associeert. Duitse kandidaten, zeker de meer beroepservaren, verwachten gerichte vragen over hun kwalificaties en ervaring. Daarnaast is het in zijn algemeenheid erg belangrijk om het proces vanaf het eerste gesprek tot aan contracttekening snel en gestroomlijnd te laten verlopen. Andere belangrijke verschillen bij recruitment in Duitsland vindt u hier.

Recruitment in Duitsland is voor Nederlandse ondernemers toegankelijk, indien u rekening houdt met een aantal aspecten. Het Duitse recruitmentproces vraagt zorgvuldigheid en een heldere structuur en aanpak. Zorg ervoor dat u zich goed voorbereidt, alvorens u de zoektocht naar uw nieuwe Duitse medewerker start. Hoe ziet de markt eruit? Wat waren de laatste branche specifieke ontwikkelingen? Wat is het kostenplaatje rondom het in dienst nemen van een Duitse medewerker? Zodra u kandidaten spreekt, zorg ervoor dat u het proces zo strak en gestructureerd mogelijk vormgeeft. Bij een uiteindelijk contractaanbieding doet u er een naar Duitse standaard. Houd daarbij rekening met de verschillen tussen Nederland en Duitsland als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Op die manier overtuigt u kandidaten, bespaart u tijd en kosten.

Het is een algemeen gegeven dat Duitsers zeker vergeleken met Nederlanders een stuk meer risicomijdend zijn. Om die reden doet u er goed aan, om uw Duitse medewerker zoveel mogelijk zekerheid te bieden, zodra hij of zij bij u in dienst treedt. Dit doet u door tijdens recruitment in Duitsland rekening te houden met de verwachtingen van Duits personeel tijdens dergelijke processen. Ook is het wenselijk om, naarmate uw bedrijf in Duitsland groeit, na te denken over de oprichting van een GmbH. Enerzijds heeft een GmbH bepaalde voordelen voor u als ondernemer, maar daarnaast kan het uw Duitse medewerker(s) meer houvast bieden. Dit leidt in veel gevallen tot langere dienstverbanden, tevreden medewerkers en natuurlijk groei van uw business in Duitsland.