GmbH oprichten Duitsland

De GmbH als sleutel tot succes in Duitsland

Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner: het hoge inwonertal, de gunstige ligging en de stabiele economie bieden talrijke kansen voor ambitieuze ondernemers. Het oprichten van een Duits dochterbedrijf helpt om die kansen optimaal te benutten. Voor commercieel succes is het niet noodzakelijk om in Duitsland een bedrijf te hebben, maar het oprichten van een Duitse GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) kan het zakendoen wel makkelijker maken. Een GmbH verkleint de afstand tot de markt, oogt vertrouwd voor Duitsers en levert fiscale voordelen op. 

Wij helpen bij het oprichten van de Duitse GmbH

Gateway to Germany ondersteunt graag bij het oprichten van een Duitse GmbH. We werken nauw samen met gespecialiseerde partners, die zich dagelijks met het oprichten van GmbH’s in Duitsland bezighouden. Op die manier voorkomt u dat u in de bureaucratische procedures verstrengeld raakt. Een GmbH oprichten via het partnernetwerk van Gateway to Germany heeft bovendien als voordeel dat de communicatie volledig in het Nederlands kan. 

Wilt u meer informatie over het oprichten van een GmbH in Duitsland? Neem dan telefonisch contact op via 030 252 6640 of vul het contactformulier in.

Gateway to Germany_Enrico Kretschmar und Team
Gateway to Germany_Enrico Kretschmar

Een GmbH oprichten in 5 stappen

  1. In eerste instantie stelt de Duitse notaris een concept oprichtingsakte van de GmbH op. Die akte moet door alle beoogde aandeelhouders ondertekend worden. De notaris heeft daarvoor o.a. persoonsgegevens van de aandeelhouders en het bedrijf nodig.

  2. Nadat de oprichtingsakte of Gesellschaftsvertrag is opgesteld, moet er een bankrekening bij een Duitse bank worden geopend. Op die bankrekening kan het startkapitaal (stammkapital) worden gestort. Alleen de Geschäftsführer van de GmbH kan zo’n rekening openen.

  3. Zodra de storting is voltooid, zal de bank een verklaring aan de notaris afgeven.

  4. Wanneer de notaris de verklaring van de bank heeft, kan de GmbH bij verschillende instanties zoals het Duitse handelsregister en het Amtsgericht (kantongerecht) ingeschreven worden. Hoelang het duurt totdat de aanvraag verwerkt is, is afhankelijk van de werkdruk van het lokale handelsregister. Als zij het verwerkt en gepubliceerd hebben, is het GmbH oprichten voltooid.

  5. De laatste stap is de inschrijving van de Duitse GmbH bij de belastingdienst en de gemeente.

FAQs: GmbH oprichten in Duitsland

Het oprichten van een GmbH heeft zowel voordelen als ook nadelen. De voordelen van het oprichten van een GmbH zijn vooral op de lange termijn te merken. Daarbij gaat het om zaken als imago en fiscale voordelen. Het hebben van een GmbH schept bijvoorbeeld vertrouwen bij uw Duitse zakenrelaties. Fiscale voordelen komen terug in de vorm van lagere btw-tarieven en een lagere bijtelling bij leaseauto’s. Ook het aannemen en ontslaan van personeel binnen een GmbH is eenvoudiger, aangezien de arbeidsovereenkomsten onder Duits arbeidsrecht vallen. De nadelen van een GmbH zijn daarentegen veelal praktisch en financieel van aard. Hierbij moet u aan de kosten voor het oprichten en onderhouden van de Duitse BV denken. Zodra u besloten hebt om een GmbH op te richten, is het goed om te weten dat dit proces enige tijd kost. Gelet op de bureaucratische aard van dit proces kunt u toch al snel rekening houden met 5 tot 8 weken. In ons artikel over de voor- en nadelen van een GmbH kunt u nalezen of deze bedrijfsoprichting voor u interessant is.

De voornaamste kosten voor het oprichten van een GmbH zitten in het opstellen van een vennootschapsakte, de handelingen die door een notaris uitgevoerd worden en essentieel deskundig advies. Theoretisch gezien zou u geld kunnen besparen, door bijvoorbeeld templates te gebruiken voor de Duitse vennootschapsakte, maar hier zitten eveneens haken en ogen aan en is bovendien gelet op de complexiteit van het proces niet per se aan te bevelen. Daarnaast zijn er ook nog vaste oprichtingskosten zoals de aanmelding bij het handelsregister en de aanmeldkosten bij verschillende instanties. Tot slot dient men bij het oprichten van een GmbH niet het in te brengen startkapitaal, 25.000 euro groot, te vergeten. Bij de eigenlijke oprichting legt u een zogeheten ‘Stammkapital’ ter hoogte van 12.500 euro in. De andere helft kan later gestort worden. Uitgebreidere informatie over de kosten kunt u in het artikel GmbH oprichten in Duitsland lezen.

Sinds 2008 is het mogelijk om een mini GmbH op te richten. Deze mini GmbH ofwel de Unternehmensgesellschaft mit beschränkter Haftung (UG) wordt gekenmerkt door het voordeel dat het vereiste startkapitaal slechts 1 euro is en is één van de verschillende gangbare rechtsvormen in Duitsland. Nadeel van het lage startkapitaal is de ontbrekende kredietwaardigheid van het bedrijf en de plicht om te blijven sparen tot de mini GmbH een volwaardige GmbH wordt met 25.000 euro aan kapitaal. Om dat doel te bereiken, moet er ieder jaar 25 procent van de winst opzijgezet worden. Desalniettemin valt er veel te zeggen voor het oprichten van een Duitse rechtsvorm, omdat u op die manier klanten en partners kan garanderen dat afspraken conform Duitse wet- en regelgeving afgehandeld worden. Dat laat een professionele indruk achter en schept vertrouwen.