GmbH oprichten Duitsland

De GmbH als sleutel tot succes in Duitsland

Duitsland is niet zonder reden Nederlands belangrijkste handelspartner: het hoge inwonertal, de gunstige ligging en de stabiele economie bieden talrijke kansen voor ambitieuze ondernemers. Het oprichten van een Duits dochterbedrijf kan helpen om die kansen optimaal te benutten. Voor commercieel succes is het niet noodzakelijk om in Duitsland een bedrijf te hebben, maar het oprichten van een GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) kan het zakendoen wel makkelijker maken. Een GmbH verkleint de afstand tot de markt, oogt vertrouwd voor Duitsers en levert fiscale voordelen op. Het oprichtingsproces vergt enige inspanning, maar als alles geregeld is, zult u ervan profiteren.

Gateway to Germany ondersteunt u graag bij het oprichten van een Duitse GmbH. We werken nauw samen met gespecialiseerde partners, die zich dagelijks in Duitse en Nederlandse oprichtingsprocessen verdiepen. Op die manier voorkomt u dat u in de bureaucratische procedures verstrengeld raakt. Een GmbH oprichten via het partnernetwerk van Gateway to Germany heeft bovendien als voordeel dat de communicatie volledig in het Nederlands kan. Wilt u meer informatie, neem dan telefonisch contact op via 030 252 6640 of vul het contactformulier in.

Gateway to Germany_Enrico Kretschmar und Team
Gateway to Germany_Enrico Kretschmar

Een GmbH oprichten in 5 stappen

  1. In eerste instantie stelt de Duitse notaris een concept oprichtingsakte van de GmbH op. Die akte moet door alle beoogde aandeelhouders ondertekend worden. De notaris heeft daarvoor o.a. persoonsgegevens van de aandeelhouders en het bedrijf nodig.

  2. Nadat de oprichtingsakte of Gesellschaftsvertrag is opgesteld, moet er een bankrekening bij een Duitse bank worden geopend. Op die bankrekening kan het startkapitaal (stammkapital) worden gestort. Alleen de Geschäftsführer van de GmbH kan zo’n rekening openen.

  3. Zodra de storting is voltooid, zal de bank een verklaring aan de notaris afgeven.

  4. Wanneer de notaris de verklaring van de bank heeft, kan de GmbH bij verschillende instanties zoals het Duitse handelsregister en het Amtsgericht (kantongerecht) ingeschreven worden. Hoelang het duurt totdat de aanvraag verwerkt is, is afhankelijk van de werkdruk van het lokale handelsregister. Als zij het verwerkt en gepubliceerd hebben, is het GmbH oprichten voltooid.

  5. De laatste stap is de inschrijving van de Duitse GmbH bij de belastingdienst en de gemeente.

FAQs: GmbH oprichten in Duitsland

Het oprichten van een GmbH heeft zowel voordelen als ook nadelen. De voordelen van het oprichten van een GmbH zijn vooral op de lange termijn te merken. Daarbij gaat het om zaken als imago en fiscale voordelen. De nadelen van een GmbH zijn daarentegen veelal praktisch en financieel van aard. Hierbij moet u aan de kosten voor het oprichten en onderhouden van de Duitse BV denken. In ons artikel over de voor- en nadelen van een GmbH kunt u nalezen of deze bedrijfsoprichting voor u interessant is.

De voornaamste kosten voor het oprichten van een GmbH zitten in het opstellen van een vennootschapsakte, de handelingen die door een notaris uitgevoerd worden en essentieel deskundig advies. Daarnaast zijn er ook nog vaste oprichtingskosten zoals de aanmelding bij het handelsregister en de aanmeldkosten bij verschillende instanties. Uitgebreidere informatie over de kosten leest u in artikel GmbH oprichten in Duitsland.

Sinds 2008 is het mogelijk om een mini GmbH op te richten. Deze mini GmbH ofwel de Unternehmensgesellschaft mit beschränkter Haftung (UG) wordt gekenmerkt door het voordeel dat het vereiste startkapitaal slechts 1 euro is. Nadeel van het lage startkapitaal is de ontbrekende kredietwaardigheid van het bedrijf en de plicht om te blijven sparen tot de mini GmbH een volwaardige GmbH wordt met 25.000 euro aan kapitaal. Om dat doel te bereiken, moet er ieder jaar 25 procent van de winst opzijgezet worden.