top of page

Schrik jij ook van de salariseisen van je Duitse kandidaten?

Jarenlang werd beweerd dat millennials met minder geld tevreden zijn, als de werksfeer, maar goed is en de baan genoeg perspectief biedt. Het afgelopen jaar hebben wij bij Gateway to Germany echter een heel andere ontwikkeling vastgesteld. Onze kandidaten, vooral jonge starters zonder of met beperkte werkervaring, vragen bij het sollicitatiegesprek steeds vaker riante salarissen. Enkelen vragen zelfs meer dan hun oudere concurrenten met meer dienstjaren en een stevig netwerk dat ze over tijd zorgvuldig hebben opgebouwd. Wij vroegen ons af hoe de Duitse millennials tegenwoordig bij deze salariseisen komen. Een poging tot uitleg!


Wie zijn het eigenlijk, de millennials?


Millennials, de generatie die rond de eeuwwisseling volwassen is geworden en nu het grootste deel uitmaakt van de arbeidsmarkt. Vaak worden ze egocentrisch en narcistisch genoemd, maar in de kern zouden ze vooral gesteld zijn op zingeving; als de work-lifebalance klopt, is het geld niet zo belangrijk. Deze bewering staat pal tegenover de trend die wij sinds enige tijd vaststellen. Wat is er gebeurd? Waarom is geld (weer) een rol gaan spelen?


Generatie Z


De millennials, ook wel bekend als generatie Y, worden opgevolgd door generatie Z. Wanneer de ene generatie precies in de andere overgaat, is niet helemaal duidelijk, maar ergens tussen begin en eind jaren negentig heeft de generatiewisseling plaatsgevonden – en er zijn flink wat verschillen te spotten tussen deze generaties Y en Z.


Generatie Y en Z op de arbeidsmarkt


Op de respectievelijke momenten waarop deze generaties de arbeidsmarkt betraden, troffen zij zeer verschillende situaties aan. De leden van generatie Y betraden de arbeidsmarkt in de jaren net voor of na de financiële crisis in 2008 waarin de banen niet voor het oprapen lagen. Onbetaalde stages (inclusief overuren), vacaturestops en tijdelijke contracten zijn deze generatie niet onbekend. Om vaste voet aan de grond te krijgen op de arbeidsmarkt begon je vaak met een onbetaalde stage, en als je geluk had, werd die na een tijdje omgezet in een betaalde stage, en als je heel veel geluk had, nog een tijd later in een “echte baan”.


Bij generatie Z is dit een heel ander verhaal. Zij betreden nu, rond 2022, de arbeidsmarkt in een periode van overvloed. De waarderingen van (tech-)bedrijven zijn vanaf 2019 zijn door het dak gegaan en er ging nog nooit zoveel kapitaal om op de private en publieke markt. Dat creëert niet alleen veel extra banen, het kapitaal wordt ook ingezet om goede werknemers te verkrijgen. Kandidaten hoeven zich niet eerst te bewijzen, bedrijven hebben genoeg geld om een gokje te wagen.


Er is meer, dus vragen ze ook meer


Het gevolg is simpel: kandidaten vragen een hoger salaris, omdat ze ook meer geld aangeboden krijgen. Generatie Z, nog helemaal nieuw in de arbeidswereld, kan niet anders dan ervan uitgaan dat dit soort salarissen normaal zijn. De millennials, daarentegen, weten dat dit alles behalve normaal is, en kijken dan ook met argusogen naar het gemak dat generatie Z ervaart rondom salarisonderhandelingen. Generatie Y begint nu pas werkelijk op de carrièreladder – en dus de salarisschaal – omhoog te klimmen en dat betekent dat beide generaties ongeveer dezelfde looneisen hebben op dit moment – ondanks het aanzienlijke verschil in werkervaring. Het is dan ook niet zo moeilijk voor te stellen dat de millennials nu gecompenseerd willen worden voor de “magere jaren”. Daarbovenop komen nog de gevolgen van de pandemie, samen met de energie- en klimaatcrisis, die voor veel onzekerheid zorgen. Daardoor zijn mensen geneigd risico’s te vermijden en (financiële) veiligheid te zoeken.


Wat heeft corona ermee te maken?


Het thuiswerken tijdens de pandemie heeft ons allemaal teruggeworpen op ons werk en werk alleen. Mensen gingen zichzelf afvragen: ‘Wat vind ik nou eigenlijk echt van het werk waarmee ik een groot deel van mijn dagen vul, nu zo geheel zonder ruis?’ Er volgde, niet geheel verrassend, een sollicitatiegolf op het moment dat de samenleving weer openging en deze mensen hadden financieel gezien niets te verliezen, alleen te winnen. Ze waren niet afhankelijk van een nieuwe baan, maar simpelweg op zoek naar beter, dus waarom niet nog een schepje erbovenop gooien bij de salarisonderhandeling?


Hoe gaat het verder?


De vraag der vragen! Een ding is zeker, het aantrekken van gekwalificeerde werknemers blijft een grote uitdaging voor bedrijven. Om gekwalificeerd personeel aan te trekken, moeten werkgevers nadenken over wat zij kandidaten kunnen – of beter gezegd: moeten – bieden om zich te onderscheiden van andere bedrijven. Deze krappe arbeidsmarkt heeft nu echter ook te maken met inflatie, de energiecrisis en de gevolgen van de pandemie. Veel bedrijven maken zich zorgen over de toekomst en vacaturestops en zelfs grootschalig ontslag staat beslist weer op de agenda. Zijn de vette jaren dus voorbij?


Wil je meer informatie? Neem dan contact op via 030 252 6640 of vul ons contactformulier in.


Deze tekst is in samenwerking met schrijfster en vertaalster Simone Sollberger ontstaan.   

bottom of page