Medewerkers aannemen in Duitsland… let op deze valkuilen!

Momenteel zijn veel Nederlandse bedrijven bezig met het uitbreiden van de sales activiteiten in Duitsland. En dat dan in veel gevallen met behulp van Duitse professionals, die reeds over een bestaand netwerk en prima ingangen binnen de doelgroep beschikken. Begrijpelijk, want de directe weg is vaak wel de kortste weg naar succes.

Het vinden van de juiste persoon in Duitsland is uiteraard geen makkelijke oefening, zeker niet anno 2017/18. Kandidaten hebben het voor het kiezen en de werkgever heeft vaak géén uitgebreide keuze. Het is dus zaak om drempels te verlagen en een aantrekkelijk aanbod voor Mr./Mrs. Right neer te zetten wanneer je hem / haar tegenkomt.

Zorg dan vooral dat je deze fouten NIET maakt:

FOUT #1: Nederland is een handelsland, over alles kan onderhandeld worden. Zelfs met de Belastingdienst. Dit is voor Duitsers even wennen, zeker wanneer het om job offers gaat. De Duitse kandidaat ziet een job offer als definitief aanbod waarover niet te onderhandelen valt en waar je “ja” of “nee” op mag zeggen.

>>> TIP: Even laag inzetten en dan in het midden uitkomen werkt in de meeste gevallen niet. Meteen een goed aanbod doen werkt vaak wel.

FOUT #2: In principe heb je geen GmbH nodig om een Duitse medewerker in dienst te nemen. Uit eigen ervaring en uit onze dagelijkse praktijk blijkt echter wel dat dit erg handig is en een hoop geregel bespaart. Denk daarbij aan loonbelastingen en sociale lasten afdragen, maar ook aan leaseauto’s, verzekeringen en huurcontracten.

>>> TIP: Het afwikkelen van je Duitse zaken via een GmbH is vaak een verstandige move en bespaart een hoop geregel.

FOUT #3: In Duitsland is sinds enkele jaren sprake van een sterk geflexibiliseerde arbeidsmarkt. Voor bedrijven tot 10 medewerkers bestaat bijvoorbeeld geen ontslagbescherming. De ondernemer beslist zelf welke medewerkers blijven en welke niet. Juist vanuit dat perspectief is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd natuurlijk helemaal niet nodig en ook zeker niet aan te raden, ook al is dit de standaard in Nederland.

>>> TIP: Biedt je Duitse medewerker een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan. Wanneer je “Duits bedrijf” niet groter is dan 10 FTE kan je het arbeidscontract met inachtneming van het afgesproken opzegtermijn weer beëindigen. En de kandidaat weet dit zeker te waarderen.

 

GESCHREVEN DOOR: Enrico Kretschmar, Duitslandspecialist @ Gateway to Germany BV; 18 december 2017