Hoe vind ik Duitse medewerkers (in Duitsland)?

Is de organisatie klaar voor de volgende stap en op zoek naar Duitse werknemers? Duitsland heeft een krappe arbeidsmarkt, het kan daarom best lastig zijn om een geschikte medewerker te vinden. Waar Nederlandse recruiters gebruik maken van de nieuwste mogelijkheden om personeel te vinden, zijn de Duitse collega's iets conservatiever. Dat blijkt onder andere uit het marktaandeel van de jobportals.
Duitse Medewerker © Fauxel, Pexel

Waar vind ik Duitse medewerkers?

Klaar voor de volgende stap en daarom op zoek naar Duitse medewerkers? Uit vergelijkend onderzoek blijkt dat Nederlandse recruiters vaak erg open staan voor verandering en vernieuwing. Ook in Duitsland wordt dit onderkend en gewaardeerd. Nederland wordt omschreven als “een vooruitstrevend land op het gebied van recruitment, waar nieuwe trends snel worden opgepikt en uitgeprobeerd”. 

Recruiters in Duitsland zijn wat dat betreft veel conservatiever, maar krijgen ook veel minder vrijheid vanuit hun eigen organisatie om nieuwe wegen te bewandelen. Uit onderzoek van het vakblad “Personalwirtschaft” blijkt dat Duitse bedrijven overwegend gebruikmaken van een tweetal wervingskanalen: Online jobportals en eigen werken-bij-sites. Andere kanalen worden wel gebruikt, maar zijn nog niet op grote schaal ontdekt door Duitse recruiters. 

1. Online jobportals in Duitsland

In Duitsland heb je meer dan 1.800 online jobportals, die als doelstelling hebben om werkgevers in contact te brengen met Duitse werkzoekenden. Daarbij behoren natuurlijk de grote jobportals, zoals Stepstone, Indeed en Xing. Daarnaast heb je uiteraard ook jobportals voor een bepaalde branche, zoals FashionKarriere. Deze branchespecifieke jobportals kunnen een uitkomst bieden als uw organisatie actief is in zo’n sector. Daar komt bij dat Duitsers vaak binnen dezelfde branche carrière maken en minder snel geneigd zijn te switchen. Als laatste zijn er nog de functiespecifieke jobportals, zoals Ingenieurkarriere of SalesJob.

2. Eigen werken-bij-sites voor Duitse medewerkers

Steeds meer Duitse bedrijven beschikken over eigen werken-bij-sites. Soms als onderdeel van hun eigen website, soms als dedicated (stand alone) website. Maar ook kleine en middelgrote bedrijven zien de noodzaak van een werken-bij-site als onderdeel van de eigen wervingsstrategie. Door middel van een mooi vormgegeven website en aantrekkelijke corporate videos proberen bedrijven zichzelf te profileren en personeel aan zich te binden. Zo doen met name Nederlandse softwarespecialisten voor werken-bij-sites goede zaken in Duitsland. Hierin is een sterke groei te zien. 

3. Directe benadering van kandidaten

In Nederland worden inmiddels bijna alle vacatures op LinkedIn gepubliceerd. Vaak zoeken Nederlandse recruiters ook Duitse medewerkers via een advertentie op LinkedIn. Dit is echter niet altijd de juiste weg. In Duitsland heb je naast LinkedIn ook Xing. Xing is alleen actief in de Duitstalige landen, vandaar dat je het wellicht niet kende. Met een totaal aantal profielen / users is Xing met 14 miljoen in Duitsland iets groter dan LinkedIn met 11 miljoen. Alleen zegt dat getal nog niet heel veel. 

De vraag is welk netwerk je toegang geeft tot de meest geschikte kandidaten. En precies hier ligt de sterkte van Xing. Xing is écht gefocust op de Duitse markt en wordt gebruikt door mensen om in Duitsland zaken te doen. LinkedIn is daarentegen bij uitstek geschikt voor medewerkers van multinationals om met collega’s in het buitenland te linken. Of door verkopers met internationale klanten. Beiden vaak minder relevant voor Nederlandse recruiters, die op zoek zijn naar de top-kandidaat voor de Duitse markt. Kijk even hier als je inhoudelijk meer wil weten over de verschillen tussen LinkedIn en Xing.

Komt u er zelf niet uit?

Gateway to Germany is gespecialiseerd in het recruitment van Duitse medewerkers voor onze Nederlandse opdrachtgevers. Sinds onze oprichting in 2001 ondersteunen wij Nederlandse bedrijven bij het opzetten en uitbreiden van hun business in Duitsland. Onze kerncompetentie is het recruitment van Duitse medewerkers op het gebied van sales, techniek en management in Duitsland. 

Ons onderscheidend vermogen ligt vooral in onze inhoudelijke kennis van de Duitse markt, het zakelijke proces en de rol van personen binnen organisaties. Hierdoor helpen wij onze opdrachtgevers al bijna 20 jaar om fouten te voorkomen en het potentieel op de Duitse markt optimaal te benutten. Kunnen wij u verder helpen met het invullen van uw vacatures in Duitsland? Neem dan contact op met Gateway to Germany!