Welke auto van de zaak voor welke werknemer in Duitsland?

Duitsland is een echt autoland. De auto is veel meer dan een praktisch vervoermiddel waarmee je van A naar B komt. Een auto zegt iets over je status, over je baan en over je persoonlijkheid. Een degelijke auto van de zaak mag daarom niet ontbreken. Waar moet je aan denken als je een auto aanschaft voor je Duitse medewerkers? Welke auto koop je voor welke werknemer in Duitsland? Wie rijdt wat voor soort auto en wat zegt de auto over de bestuurder?
Gateway to Germany Welke auto voor welke weernemer in Duitsland

Deze vragen en meer beantwoorden we in deze blog. Voor alle ins en outs over een zakelijke auto leasen in Duitsland lees je ook: Zakelijk auto leasen in Duitsland.

Duitsland is een autoland

In een eerder artikel schreven we al over de verwachtingen van een Duitse werknemer. Een belangrijk onderdeel van die verwachtingen is de auto van de zaak. Duitsland is een echt autoland. De auto is veel meer dan een praktisch vervoermiddel waarmee je van A naar B komt en zegt iets over je status, over je baan en over je persoonlijkheid. Een degelijke auto van de zaak mag in Duitsland daarom niet ontbreken.

Een auto van Duitse bodem

In Duitsland luidt het credo “Je dicker der Schlitten, desto wichtiger der Fahrer,” kortom: hoe dikker de bak, des te belangrijker de bestuurder. De chef rijdt uiteraard de grootste auto. Onafhankelijk van de branche zullen de salesmedewerkers waarschijnlijk het meest gebruikmaken van hun zakelijke auto, omdat een salesfunctie vaak gepaard gaat met een hoge reisbereidheid.

Dat is in Duitsland niet anders dan in Nederland, al zijn de afstanden vaak wel groter. En juist die grote afstand is een veelgehoorde reden om een degelijke auto aan te schaffen. Hebben we het over een goede auto Duitsland, dan hebben we het zonder twijfel over een auto van Duitse bodem. Al doet het van oorsprong Tsjechische zusje Skoda uit de VW-Audi groep het de laatste jaren steeds beter.

Populaire merken in Duitsland

Het merendeel van de zakelijke auto’s in Duitsland zijn van de fabrikant Volkswagen, opgevolgd door Audi, BMW en Mercedes. Ondanks dat Skoda van oudsher niet Duits is, wint het merk wel aan populariteit en zijn ze vaker op de Autobahn te zien. Dan mist er nog één belangrijk merk in dit rijtje, namelijk die van de enige echte steigerende ros op de motorkap; Porsche. Dit merk behoort weliswaar niet tot de meest voorkomende auto’s in Duitsland, maar is wel populair onder werknemers uit de hoogste managementlagen.

De juiste auto bij de juiste functie

Het beste is dus een auto van Duitse bodem, maar er rest nog de vraag welke auto bij welke functie hoort. Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst kijken naar de waarde van de auto. Zoals bekend produceren autofabrikanten verschillende modellen. Het ene model is groter, luxer, krachtiger dan het andere en heeft daarom ook een ander prijskaartje. In de meeste gevallen rijdt de directeur in de duurste auto, opgevolgd door de Head of sales, de salesmanager en de accountmanager.

In welke orde van grootte moeten we denken als we het hebben over de vraag welke auto voor welke Duitse werknemer? Uit jaarlijks onderzoek is gebleken dat salesmedewerkers in de buitendienst in Duitsland in een auto met een gemiddelde nieuwwaarde van ongeveer €40.000,- rijden. Die cataloguswaarde komt overeen met de Mittelklasse.

Prijs en soort zakelijke auto

Bij personenauto’s wordt in Duitsland onderscheid gemaakt tussen zeven klassen, variërend van Kleinstwagen, boodschappenauto, tot Obere Klasse, topklasse. Vrijwel alle Duitse salesprofessionals, of het nou salesmanagers of accountmangers zijn, rijden in auto’s uit de Mittelklasse. Voor directeuren en leidinggevenden in de sales is een auto uit de Obere Mittelklasse of Obere Klasse interessant.

De auto van de Geschäftsführer heeft een waarde van ongeveer € 59.000,- en de Vertriebsleiter rijdt in een auto van plusminus € 53.000,-. Maar zoals gezegd rijden de meeste buitendienstmedewerkers in de sales in auto’s met een gemiddelde waarde van € 50.000,-. Let wel dat dit de Duitse catalogusprijzen zijn; die liggen beduidend lager dan in Nederland. Het gaat hier ook om doorsnee bedragen, per geval en functie kan het verschillen, maar het geeft een idee van de prijzen voor een (lease)auto in Duitsland. 

Welke auto voor welke werknemer in Duitslan50

Klasse Auto
Kompakt Klasse
(üblich für...FUNKTION)
Audi A3, BMW 1-serie, Mercedes A-Klasse, VW Golf, Skoda Octavia
Mittelklasse
...
Audi A4, Audi A5, BMW 3-serie, Mercedes C-Klasse, VW Passat

Obere Mittelklasse

...
Audi A7, Audi A6, BMW 5-serie, Mercedes E-Klasse, Skoda Superb
Oberklasse
...
Audi A8, BMW 7-serie, Mercedes S-Klasse, Porsche Panamera

Ben je op zoek naar Duits personeel en wil je meer informatie? Neem dan contact op via 030 252 6640 of vul ons contactformulier in.

Deze tekst is in samenwerking met schrijfster en vertaalster Simone Sollberger ontstaan.