Bedrijf oprichten in Duitsland: 5 voorbeelden

Zekerheid en vertrouwen zijn de belangrijkste factoren bij het zakendoen in met Duitser. Een bedrijf oprichten in Duitsland kan daarbij helpen. Door vanuit een Duitse rechtsvorm te werken, krijgen klanten namelijk de garantie dat afspraken volgens Duitse wet- en regelgeving afgehandeld worden.
Bedrijf oprichten in Duitsland © Christina Morillo, Pexel

Bedrijf oprichten in Duitsland

Duitsland is zonder twijfel Nederlands belangrijkste handelspartner. Het handelsvolume tussen de beide landen bedroeg in 2019 maar liefst 192,8 miljard euro. Met een inwoneraantal van ruim 80 miljoen, een stabiele economie en een gunstige geografische ligging is Duitsland een interessante bestemming voor het uitbreiden van uw onderneming. Een bedrijf oprichten in Duitsland zorgt ervoor dat mogelijkheden optimaal worden benut. Op die manier kan namelijk een grote markt met veel nieuwe klanten worden bereikt. Een bedrijf oprichten in Duitsland kan op den duur ook fiscale voordelen opleveren.

Welke Duitse bedrijfsvormen zijn er?​

Om na te gaan welke rechtsvorm het beste bij de plannen van de Nederlandse onderneming past, worden op deze pagina de vijf meest voorkomende bedrijfsvormen onder Duits recht kort toegelicht. In het Duitse ondernemingsrecht wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende bedrijfsvormen:

1. Einzelfirma (e.Kfm)

De meest voorkomende rechtsvorm is die van de eingetragene Kaufmann de Einzelunternehmen ofwel eenmanszaak. Bij deze rechtsvorm is de eigenaar met zijn complete vermogen, inclusief zijn privévermogen, aansprakelijk.

2. GmbH & Co KG

Deze rechtsvorm is een variant op de Kommanditgesellschaft (KG). Terwijl bij de KG de beherende vennoten met heel hun privévermogen aansprakelijk zijn, neemt een GmbH deze aansprakelijkheid over binnen een GmbH & Co KG. Deze rechtsvorm is net als een Commanditaire Vennootschap (C.V.) met beperkte aansprakelijkheid. Een complex systeem met een uitgebreide boekhouding.

3. Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH)

De meest gebruikelijke ondernemingsvorm voor bedrijven is de Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH), vergelijkbaar met de besloten vennootschap (B.V.). Binnen een GmbH is het kapitaal verdeeld in aandelen en geldt een beperkte aansprakelijkheid voor de aandeelhouders. De voornaamste reden voor de populariteit van deze rechtsvorm is de flexibiliteit en de relatief geringe verplichten. Lees in het artikel GmbH oprichten in Duitsland meer over de voorwaarden van een GmbH en over de voor- en nadelen van een GmbH.  Als Nederlanders een bedrijf oprichten in Duitsland is dit de meest gekozen vorm. Gateway to Germany kan u daarbij helpen. 

4. Unternehmensgesellschaft (UG)

Een alternatief voor de GmbH is de oprichting van een UG, deze afkorting staat voor Unternehmensgesellschaft (Haftungsbeschränkt). Een UG wordt vaak een mini-GmbH of GmbH-light genoemd, omdat het een vereenvoudigde rechtsvorm is ten opzichte van een volwaardige GmbH.

5. Aktiengesellschaft (AG)

Veel grote Duitse bedrijven hebben de rechtsvorm van een Aktiengesellschaft (AG) aangenomen. Deze vorm is vergelijkbaar met de Nederlandse naamloze vennootschap (N.V.). Al het maatschappelijk kapitaal is verdeeld in aandelen.

Waarom een bedrijf oprichten in Duitsland?

De reden voor Nederlandse bedrijven voor het oprichten van een Duitse dochterfirma, is omdat dit het zakendoen bij de oosterburen eenvoudiger maakt. Voor zakenpartners uit Duitsland kan het soms een drempel zijn om in zee te gaan met een buitenlands bedrijf. Een Duitse rechtsvorm is dan een oplossing. Het biedt vertrouwen en houvast voor de Duitse zakenpartners. Zekerheid en vertrouwen zijn de belangrijkste factoren bij het zakendoen in met Duitser.

Door vanuit een Duitse rechtsvorm te werken, krijgen klanten de garantie dat afspraken volgens Duitse wet- en regelgeving afgehandeld worden. Een Duits bedrijf staat ingeschreven bij het Duitse ‘Handelsregister’ en is in het bezit van een Duits belastingnummer. Wanneer er een vestiging in Duitsland geopend wordt, zal de vindbaarheid voor de Duitse clientèle toenemen. Daarnaast is dat ook een manier om van gunstigere btw-tarieven in Duitsland te profiteren. Kortom basale formaliteiten die een groot verschil kunnen maken.

Zijn er nadelen aan een bedrijf in Duitsland?

Er zitten ook nadelen aan het bedrijf oprichten in Duitsland. Het voornaamste nadeel is dat het oprichtingsproces erg tijdrovend kan zijn. De Duitse instanties waar u mee te maken krijgt als ondernemer kunnen nogal bureaucratisch zijn en hechten dan ook veel waarde aan nauwkeurig uitgewerkte documenten. Door onvoorbereid en onzorgvuldig te werk te gaan, kan het lang duren voordat het bedrijf wordt ingeschreven. 

Een ander minpunt is dat door het starten van een bedrijf in Duitsland al uw zakelijke inspanningen onder Duitse wet- en regelgeving zullen vallen. Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan, dient u dus in zekere zin kennis van het Duitse recht te moeten hebben. Door de jaren heen hebben zich een aantal bureaus gespecialiseerd in het adviseren van Nederlandse ondernemers die een bedrijf in Duitsland willen oprichten. 

Advies en tips over starten in Duitsland

Als u overweegt uw zakelijke activiteiten naar Duitsland te verplaatsen en daar misschien een bedrijf te starten is het aan te raden om eens met ‘lotgenoten’ te praten over de best practices. Er zijn namelijk al veel bedrijven die de stap naar Duitsland hebben gemaakt. Het wiel opnieuw uitvinden is dus niet nodig. Tevens is het inwinnen van juridisch en fiscaal advies erg belangrijk, zodat u niet voor onaangename verassingen komt te staan.

Gateway to Germany heeft door de jaren heen al veel klanten geholpen met de uitbreiding naar de Duitse markt en het oprichten van een bedrijf in Duitsland, daarom kunnen we u de nodige informatie en tips & tricks geven. Daarnaast beschikken we over betrouwbare netwerkpartners die veel ervaring hebben met het starten van een GmbH in Duitsland.