Zakelijk auto leasen in Duitsland

Duitsland is een echt auto land. De auto is veel meer dan een praktisch vervoersmiddel waarmee je van A naar B komt. Een auto zegt iets over je status, over je baan en over je persoonlijkheid. Een degelijke lease auto mag daarom niet ontbreken. Alleen wat zijn de ongeschreven regels omtrent het auto leasen in Duitsland? Wie rijdt welk soort auto en wat zegt de auto over de bestuurder?
Auto leasen in Duitsland © Torsten Dettlaff

Auto leasen in Duitsland

In een eerder artikel schreven we over de verwachtingen van een Duitse werknemer. Een belangrijk onderdeel van die verwachtingen is de zakelijke lease auto. Duitsland is een echt auto land. De auto is veel meer dan een praktisch vervoersmiddel waarmee je van A naar B komt. Een auto zegt iets over je status, over je baan en over je persoonlijkheid. Een degelijke lease auto in Duitsland mag daarom niet ontbreken. Alleen wat zijn de ongeschreven regels omtrent het auto leasen in Duitsland?

Een lease auto van Duitse bodem

In Duitsland luidt het credo “Je dicker der Schlitten, desto wichtiger der Fahrer,” kortom: hoe dikker de bak, des te belangrijker de bestuurder. De chef rijdt uiteraard de grootste auto. Onafhankelijk van de branche, zijn de sales medewerkers degene die het meest in een lease auto rijden. Wat natuurlijk geen verassing is, omdat een salesfunctie vaak met een hoge reisbereidheid gepaard gaat.

Dat is in Duitsland niet anders dan in Nederland, al zijn de afstanden vaak wel groter. En juist die grote afstand is een veel gehoorde reden om een degelijke auto te leasen. Hebben we het over een goede lease auto in Duitsland, dan hebben we het zonder twijfel over een auto van Duitse bodem. Al doet het van oorsprong Tsjechische zusje Skoda uit de VW-Audi groep het de laatste jaren steeds beter.

Het merendeel van de lease auto’s in Duitsland zijn van de fabrikant Volkswagen, opgevolgd door Audi, BMW en Mercedes. Ondanks dat Skoda van oudsher niet Duits is, wint het merk wel aan populariteit als lease auto en zijn ze vaker op de Autobahn te zien. Dan mist er nog één belangrijk merk in dit rijtje, namelijk die van het enige echte steigerende ros op de motorkap; Porsche. Dit merk behoort weliswaar niet tot de meest voorkomende lease auto’s in Duitsland, maar is wel populair onder werknemers uit de hoogtse management lagen.

De juiste lease auto bij de functie

Wetende dat de meeste lease auto’s in Duitsland daadwerkelijk van Duitse makelij zijn, resteert de vraag wie welke auto rijdt. Welke lease auto hoort bij welke functie? Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst kijken naar de waarde van de auto. Zoals bekend produceren autofabrikanten verschillende modellen. Het ene model is groter, luxer, krachtiger dan het andere en heeft daarom ook een ander prijskaartje. In de meeste gevallen rijdt de directeur in de duurste auto, opgevolgd door de head of sales, de salesmanager en de accountmanager. 

In welke orde van grote moeten we denken als we het hebben over een auto die past bij de betreffende functie? Uit jaarlijks onderzoek is gebleken dat salesmedewerkers in de buitendienst in Duitsland in een lease auto met een gemiddelde nieuwwaarde van ongeveer €40.000,- rijden. Die catologuswaarde komt overeen met de Mittelklasse.

Prijs en soort zakelijke lease auto

Bij personenauto’s wordt in Duitsland onderscheid gemaakt tussen zeven klassen, variërend van Kleinstwagen, boodschappenauto, tot Obere Klasse, topklasse. Vrijwel alle Duitse sales professionals, of het nou salesmanagers of accountmangers zijn, rijden in lease auto’s uit de Mittelklasse. Voor directereuren en leidinggevenden in de sales is een lease auto uit de Obere Mittelklasse of Obere Klasse interessant. 

De lease auto van de Geschäftsführer heeft een waarde van ongeveer €59.000,- en de Vertriebsleiter rijdt in een auto van plusminus €53.000,-. Maar zoals gezegd rijden de meeste buitendienstmedewerkers in de sales in lease auto’s met een gemiddelde waarde van €40.000,-. Let wel dat dit de Duitse catalogusprijzen zijn, die liggen beduidend lager dan in Nederland. Het gaat hier ook om doorsnee bedragen, per geval en functie kan het verschillen, maar het geeft een idee van de prijzen voor een lease auto in Duitsland. 

Klasse Auto
Kompakt Klasse
(üblich für...FUNKTION)
Audi A3, BMW 1-serie, Mercedes A-Klasse, VW Golf, Skoda Octavia
Mittelklasse
...
Audi A4, Audi A5, BMW 3-serie, Mercedes C-Klasse, VW Passat

Obere Mittelklasse

...
Audi A7, Audi A6, BMW 5-serie, Mercedes E-Klasse, Skoda Superb
Oberklasse
...
Audi A8, BMW 7-serie, Mercedes S-Klasse, Porsche Panamera