Zakelijk auto leasen in Duitsland

Wanneer je als Nederlands bedrijf Duitse werknemers aanneemt, ontkom je er bijna niet aan om een auto van de zaak, oftewel Geschäftsauto, voor ze te regelen - zeker wanneer je werknemers voor het uitvoeren van hun werk vaak on the road zijn. Sowieso is een auto van de zaak een veel gehoorde eis van Duitse kandidaten, omdat de afstanden die onze oosterburen gewend zijn af te leggen, doorgaans een stuk groter zijn dan die in Nederland.
Gateway to Germany auto leasen Duitsland

Een auto leasen in Duitsland is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan – vooral als je nog niet over een Duitse vestiging of een Duitse GmbH beschikt. In deze blog zetten we alle opties en oplossingen voor je op een rij.

Auto leasen in Duitsland of kopen?

Het eerste wat je jezelf kunt afvragen, is of je een auto wilt kopen of leasen. Zakelijk een auto leasen heeft zo zijn voordelen ten opzichte van het kopen van een bedrijfsauto. Zo zijn de maandelijkse termijnbetalingen en uitgaven fiscaal aftrekbaar, terwijl de kosten van een bedrijfsauto over meerdere jaren afgeschreven worden. Bovendien zit het kapitaal vast in een gekochte auto en blijft bij het leasen de liquiditeit behouden.

Eén probleem hebben beide opties echter gemeen: als je als Nederlands bedrijf een auto voor je Duitse vertegenwoordiger ter beschikking wilt stellen, moet je deze auto in Duitsland registreren. En dat is zo makkelijk nog niet.

Leaseauto in Duitsland registreren

Wanneer jouw Duitse medewerker meer dan 181 dagen per jaar op Duitse wegen rijdt, moet zijn of haar auto wettelijk over een Duits kenteken beschikken. De auto van een medewerker die in Duitsland woont, en daar voornamelijk klanten bezoekt, moet dus, ook al werkt diegene onder een Nederlands arbeidscontract, in Duitsland geregistreerd en op kenteken gezet zijn. Dit betekent dat je een Duits leasecontract nodig hebt. En om een auto in Duitsland bij de lokale Zulassungsbehörde te registreren, heb je een Duitse vertegenwoordiging met (heel belangrijk!) een Duits adres nodig.

Leaseauto op de GmbH registreren

De eerste optie om een auto op een Duits kenteken te laten zetten, is via het oprichten van een GmbH – het Duitse equivalent van een bv. Met een GmbH kun je een auto van de zaak gewoon bij een Duitse leasemaatschappij leasen en krijg je automatisch een Duitse nummerplaat. Beschik je (nog) niet over een Duitse GmbH? Dan wordt het lastiger. Je zou dan de auto op het privéadres van je medewerker kunnen registreren, maar dit kan vervelend uitpakken wanneer de medewerker bijvoorbeeld uit dienst gaat, of erger nog, het tot een juridisch geschil bijvoorbeeld in het kader van een ontslagprocedure gaat komen. Het alternatief voor het leasen bij een Duitse leasingmaatschappij is Cross Border Leasing.

 

Cross Border Leasing

Bij Cross Border Leasing registreert de (Nederlandse) leasemaatschappij de auto in Duitsland op hun naam en draagt de gebruiksrechten voor het voertuig over aan jouw bedrijf. Wanneer je net op de Duitse markt bent begonnen en je daar nog geen vestiging hebt, is dit een makkelijke optie. Alleen zijn er weinig leasingmaatschappijen in Nederland en Duitsland die Cross Border Leasing aanbieden. Voorbeelden zijn:

Deutsche Gründlichkeit

Een ding mag in onze blogartikelen nooit ontbreken en dat is de meer of minder grote botsing van de twee culturen. Daarom willen we ook m.b.t het zakelijk leasen van een auto een aantal verschillen tussen Duitsland en Nederland benadrukken. Als je in Duitsland een auto least, zul je de negatieve effecten van de Duitse Gründlichkeit aan den lijve ondervinden. De Duitse leasingwereld is erg formeel en de processen gaan vaak voor op – de Duitsers staan er niet geheel onterecht bekend om – de servicegerichtheid. Bereid je bij het leasen van een Duitse auto dus voor op een administratieve rompslomp van de eerste orde en verwacht bij het inleveren ervan een grondige inspectie. Het positieve hieraan is dat als je schade moet afhandelen, dit ook goed, en vooral grondig, geregeld zal worden.

Niet zomaar een wagen

Een niet onbelangrijk aspect voor Duitsers is het model van de auto. Gelukkig kun je een leaseauto vaker inwisselen, zodat je altijd over een auto beschikt met de nieuwste techniek en milieustandaard. Hier komt dan toch weer de veelbesproken liefde van de Duitsers voor een duidelijke hiërarchie om de hoek kijken. Voor de gemiddelde Duitser is een auto meer dan alleen een praktisch vervoermiddel. De auto zegt iets over de status en zelfs de persoonlijkheid van de bestuurder. Het is dus belangrijk om niet zomaar een leaseauto uit te kiezen voor je Duitse medewerkers; wees zorgvuldig en houd rekening met de verschillende criteria. Hoe je het uitkiezen van de auto het beste aanpakt, lees je in onze blog over het kiezen van de juiste auto voor je medewerkers.

 

Wil je meer informatie? Neem dan contact op via 030 252 6640 of vul ons contactformulier in.

Deze tekst is in samenwerking met schrijfster en vertaalster Simone Sollberger ontstaan.