Directeur Duitsland

Als het gaat om de werving en selectie van de juiste kandidaat voor een management- of directiefunctie zijn Nederlandse bedrijven vaak goed op de hoogte van de functie-inhoud, commerciële doelstellingen, klanten, toepassingen en markten. Alleen om de perfecte Duitse kandidaat aan boord te halen, is er ook een realistische inschatting van het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden nodig.

Hieronder geven wij – vanuit onze ervaring met het recruitment van directeurs in Duitsland – antwoord op de vragen wat een directeur doet, wat hij verdient en wat zijn verwachtingen zijn. Mocht u hierna nog meer vragen hebben of meer informatie willen? Neem dan gerust contact op via 030 252 6640 of vul het contactformulier in.

Duitsland Kaart Outline Dots Map

Wat doet een directeur in Duitsland?

Iedere GmbH in Duitsland heeft – anders dan een Nederlandse BV – een natuurlijk persoon als directeur. In het Duits wordt dit ‘Geschäftsführer’ genoemd omdat deze persoon vrij letterlijk de zaken leidt – also das “Geschäft führt”. Wettelijk is de inhoud van de functie in Duitsland nagenoeg hetzelfde als in Nederland. Door culturele aspecten bestaan echter wel duidelijke verschillen in de praktijk.

In Nederland is het benoemen van een directeur meestal een commerciële beslissing. Aangezien sales vaak het belangrijkste aspect is binnen een organisatie, wordt de beste verkoper gevraagd als er een directeurspost vrijkomt. Zo’n promotie gaat dan gepaard met een salarisverhoging en een paar extra directietaken, maar verder is het voor de nieuwe directeur “business as usual”. De nieuwe directeur blijft in eerste instantie nog steeds verkoper en aanspreekpunt voor zijn klanten.

In Duitsland is het benoemen van een directeur een formeel proces, waar zeker niet lichtzinnig over gedacht wordt. De verantwoordelijkheid neemt toe, want tenslotte is de directeur in Duitsland in juridische zin eindverantwoordelijk voor het doen en laten van zijn bedrijf. In het ergste geval is hij dus ook aansprakelijk voor de onaangename erfenis van zijn voorgangers. Gezien de sterkere hiërarchie heeft de directeur in de praktijk ook een duidelijkere leidinggevende rol. Vaak wordt van hem nadrukkelijk ook de doorslaggevende beslissing verwacht. Verder wordt in Duitsland bij lange na niet altijd de beste verkoper tot directeur benoemd. In veel gevallen is de CFO (risicobeheersing is immers een belangrijk aspect) of CTO (product en kwaliteit wegen net zo goed mee) de aangewezen persoon om als CEO / directeur / Geschäftsführer benoemd te worden.

Wat verdient een directeur in Duitsland?

Het salarisniveau van een Duitse directeur is afhankelijk van de omvang van het bedrijf waar hij leidinggeeft. Denk daarbij aan factoren als omzet en personeelsbestand. Maar ook van de regio waar de GmbH gevestigd is en de branche waarin men actief is. De directeur in een corporate-omgeving verdient meer dan de directeur in een MKB-omgeving. De verschillende factoren maken het lastig om voor de functie van directeur concrete cijfers te noemen. Ter illustratie kan het salaris van een directeur in Duitsland met meer dan tien jaar ervaring in de logistieke sector met verantwoording voor ongeveer 50 fte bij €190.000 liggen. Gaat het om een directeur met evenveel ervaring maar met minder personeelsverantwoording binnen de FMCG dan ligt het jaarsalaris ook rond de €210.000.

De structuur van de arbeidsvoorwaarden wijkt over het algemeen niet af van de arbeidsvoorwaarden van andere senior managementfuncties. Naast een vast maandsalaris ontvangen de meeste directeuren nog een 13e maand en enkelen ook nog een 14e maand. In totaal is deze variabele vergoeding in de meeste gevallen niet hoger dan maximaal 30% van het vaste jaarsalaris.

Voor vrijwel alle directeuren is een auto van de zaak standaard. Zaken als telefoon, laptop, tablet zijn vanzelfsprekend. Voor de meeste directiefuncties worden – buiten de wettelijke feestdagen – 30 tot 40 vakantiedagen afgesproken.

Volgens BBE media onderzoek uit 2019 geeft de gemiddelde directeur in Duitsland leiding aan 42 medewerkers en verdient gemiddeld € 174.000 bruto per jaar plus € 22.550 bruto als prestatiebonus. Daarnaast rijdt hij in een auto van de zaak, in de meeste gevallen een Audi A6, BMW 5 of Mercedes E-Klasse.