Veko Lightsystems

Account Manager
Veko Lightsystems International BV is een producent van aluminium (LED) lijnverlichting. Veko ontwikkelt in-house producten en monteert met eigen montageteams. De lijnverlichting van Veko is de duurzaamste ledlijnverlichting op de markt, omdat het 100% recyclebaar is. Veko is al 40 jaar actief en de nummer 1 ledlijnverlichtingsproducent van Nederland. De samenwerking tussen Veko en Gateway bestaat al sinds 2012, destijds om de eerste Duitse salesmanager te vinden. Over de jaren heeft Gateway nauw met Veko samengewerkt om een succesvol team in Duitsland op te bouwen.

Vraagstelling

Vanwege de toenemende vraag en ontwikkelingen binnen de organisatie ontstond de behoefte aan extra commerciële slagkracht voor het team in Duisburg. Het was duidelijk dat een gemotiveerde accountmanager voor Noordrijn-Westfalen een welkome ondersteuning zou gaan bieden. Voornaamste opgave van de nieuwe accountmanager zou het acquireren en adviseren van nieuwe klanten binnen de industrie in NRW zijn. Daarmee zou hij/zij bijdragen aan het uitbreiden van de business in Duitsland en het vergroten van de zichtbaarheid op de Duitse markt.

Aanpak

Ook hier hebben wij de Duitse platform Xing gebruikt om breed naar kandidaten te zoeken die aansluiten bij de inhoudelijke en persoonlijke wensen van Veko, namelijk een gekwalificeerde accountmanager die ervaring in de industriële lichtbranche heeft, over technische basiskennis beschikt en bovendien in het verkoopgebied woont. Een verkoper uit bijvoorbeeld decoratieve verlichting was niet geschikt. De persoon moest niet alleen de verkoop in het gebied doen maar ook projectmanagement doen, wat binnen de sales niet altijd vanzelfsprekend is. Belangrijk voor Veko was dat de persoon drive heeft, aanpassingsvermogen en de competentie om snel te schakelen bezit. Verder moest de persoon een hoge reisbereidheid meebrengen en zelfstandig kunnen werken. Ook was het voor Veko belangrijk dat de persoon de behoeftes van de klant zou kunnen inschatten en de rol van een inhoudelijk adviserende verkoper aan kan.

Resultaat

Het profiel wat wij van Veko kregen, was erg specifiek. Bovendien moest de persoon in een bepaald gebied wonen, wat een beperkende factor was in de zoektocht. Desondanks is het gelukt om niet één maar twee capabele verkopers te vinden. De kandidaten die wij hebben voorgesteld sloten goed aan bij het gewenste profiel. Veko heeft daarom de verkoopgebieden opnieuw gedefinieerd, waardoor zowel een senior verkoper voor Noordrijn-Westfalen als een junior verkoper voor Nedersaksen aan de slag konden. Beide accountmanagers werken nu nog met plezier voor Veko en hebben veel nieuwe klanten kunnen winnen.