Petplan

Country Manager Germany
Petplan / Veterfina B.V. is dé huisdierzorgverzekering van Nederland en veel andere landen en heeft zich daarbij gespecialiseerd op: honden, katten, konijnen en papagaaien. Het is is hun missie om de beste zorg voor de 1,5 miljoen via hen verzekerde huisdieren te bieden.

Vraagstelling

Petplan ziet bijzonder veel potentieel in Duitsland en wil het team, mede vanwege de omvang van het land en het aantal huisdieren dat in Duitsland gehouden wordt, verder uitbouwen. Bovendien heeft Petplan weinig directe concurrentie op de markt, omdat er in Duitsland veel verzekeringsmaatschappijen zijn die onder andere huisdieren verzekeren, maar weinig echte specialisten. Het doel van Petplan is dan ook om meer naamsbekendheid te genereren en het team verder uit te breiden.

Petplan heeft een kantoor in Nederland met ongeveer 35 medewerkers. Bij een tweede vestiging in Hannover werken rond de 15 medewerkers. In deze vestiging werken professionals binnen marketing en sales. Daarnaast bestaat er nog een customer service team. Het geheel werd aangestuurd door een directeur, die echter besloten heeft om een nieuwe uitdaging elders aan te gaan.

Gateway to Germany kreeg de opdracht om een nieuwe Country Manager Germany te vinden die later kon uitgroeien tot managing director. De persoon in kwestie moest enerzijds uit de huisdierenbranche te komen en de markt kennen. Anderzijds diende hij of zij over een breed netwerk te beschikken in de wereld van dierenklinieken/dierenartsen, maar bijvoorbeeld ook fokkers en eventueel de detailhandel. Tot slot waren kennis over hoe je een relatief onbekend merk versterkt, business development en leidinggeven aan een groeiend team belangrijke criteria binnen het functieprofiel.

Aanpak

Gateway to Germany zocht naar geschikte kandidaten op Xing en LinkedIn en heeft ze rechtstreeks benaderd.  Het profiel dat wij zochten was niet eenvoudig, omdat de huisdierenindustrie een kleine bedrijfstak is. We vonden veel kandidaten uit de veehouderij, maar die voldeden niet aan het profiel dat we zochten. Bovendien moest de persoon echt verkoop- en managementervaring hebben. Daarnaast was frequent bezoek aan de vestiging in Hannover een absolute vereiste binnen het profiel, waardoor we ons richtten op kandidaten binnen een straal van maximaal 200 km rond Hannover en kandidaten daarbuiten, die de gewenste bereidheid tot reizen hadden. We contacteerden ongeveer 100 kandidaten en voerden talloze telefoongesprekken en videogesprekken tot we de juiste kandidaat gevonden hadden.

Resultaat

Voor deze vooraanstaande positie binnen het bedrijf Petplan hebben wij een ervaren Country Manager gevonden, die meer dan 20 jaar ervaring in de huisdierenbranche heeft. De kandidaat is een entrepreneur met een hands-on mentaliteit en sterke saleservaring. Hij heeft een zeer uitgebreid netwerk met de retail en ook contact met dierenklinieken. In zijn laatste positie had hij een internationale functie met leidinggevende verantwoordelijkheid voor een team van 10 mensen. Hij heeft ervaring met business development, het betreden van nieuwe markten en met internationale werkgevers. Hij zag veel potentieel voor Petplan op de Duitse markt en wist Petplan te overtuigen van zijn ervaring en expertise.