Normec Foodcare

Operations Manager
Normec Foodcare BV (Normec) is gespecialiseerd in veterinaire diagnostiek, kwaliteitsborging en het testen van levensmiddelen en diervoeders. Normec Het bedrijf is marktleider in Nederland en heeft expertise op het gebied van kwaliteitscontrole en industriële voedselveiligheid. Normec Foodcare heeft in 2019 een laboratorium in Emstek/Duitsland, een plaats gelegen in Noordwest-Duitsland, met 70 medewerkers overgenomen. Om die reden zocht het bedrijf een Operations Manager die verantwoordelijk is voor de harmonisatie en integratie van alle processen en procedures binnen Normec.

Vraagstelling

Normec heeft ongeveer 800 werknemers in Nederland en is daarmee een gevestigd en sterk bedrijf. Omdat Normec ook internationaal veel potentieel ziet, heeft het voor Duitsland een expansiestrategie opgezet, die onder andere bestond uit het opkopen van bestaande laboratoria.

 

Normec heeft contact opgenomen met Gateway to Germany om een Operations Manager te vinden voor de locatie Emstek, maar die in de toekomst ook vele andere locaties kan verzorgen.

Normec had zeer specifieke wensen ten aanzien van de persoon, want de persoon moest jarenlange ervaring hebben als Operations Manager met leidinggevende verantwoordelijkheid. Ook moest de ideale kandidaat in het verleden fusies hebben begeleid en een echte people manager zijn. Bovendien moest de persoon geen onbekende zijn in de sector en een sterke affiniteit met de laboratoriumsector hebben.

Een van de grootste uitdagingen was de locatie van het laboratorium. Emstek is een kleine stad met ongeveer 12.000 inwoners en ongeveer 60 km ten zuidwesten van Bremen, in een regio die niet dichtbevolkt is. De operationeel directeur is idealiter elke dag op kantoor aanwezig om goed contact met het personeel tot stand te brengen en ook om de heersende situatie goed te ervaren en te kunnen beoordelen.

Aanpak

Gateway to Germany heeft een vacature online geplaatst en daarnaast specifiek gezocht naar kandidaten op Xing en Linkedin die precies voldoen aan het profiel dat zij zoeken en woonachtig zijn in de regio Emstek. De regio verkleinde de zoekradius enorm. We spraken verschillende kandidaten aan de telefoon en voerden persoonlijke gesprekken.

Resultaat

Voor de functie van Operations Manager bij Normec hebben we een dame gevonden die precies binnen het door Normec geschetste profiel past.  Zij is een zeer ervaren operations manager die biologie heeft gestudeerd en jarenlang in verschillende laboratoria heeft gewerkt. Zij heeft in het verleden grote teams geleid en ook overnames en fusies meegemaakt. Zij neemt ervaring in veranderingsmanagement mee. Bovendien had ze niet alleen de juiste kwalificaties en ervaring, maar ook een prettige en passende persoonlijkheid, want ze heeft een goede klik met de Nederlandse collega’s, maar ook met de collega’s van het laboratorium in Duitsland.