Industrie

Market Insights

Hoewel de Duitse maakindustrie erg divers is, kan desondanks worden gesteld dat exportsucces in Duitsland vooral te maken heeft met een drietal aspecten: kwaliteit, betrouwbaarheid en nabijheid. Vaak hebben tegenvallende exportresultaten op de Duitse markt niets te maken met het product, toegepaste technologieën of – heel verrassend – de prijsstelling. Deze doen over het algemeen niet onder voor de Duitse concurrent en zijn vaak minimaal op vergelijkbaar niveau.

Uit onderzoek van Gateway to Germany blijkt dat tegenvallend succes op de Duitse markt vaak meer te maken heeft met onvoldoende kennis van het in Duitsland gebruikelijk commercieel proces van eerste contact naar stabiele klantrelatie. Voor veel Nederlandse bedrijven zijn de structurele verschillen in dit proces toch vaak verrassend en hebben zij hun eigen organisatie, mindset en verwachtingen onvoldoende hierop aangepast.

Het is van belang begrip te hebben voor de manier van zakendoen van Duitse inkooporganisaties. Risico’s worden vermeden en het samenwerken met een nieuwe leverancier is een lange-termijn-project dat vooral gestoeld is op het kweken van wederzijds vertrouwen. Hierbij gaat het om twee zaken: vertrouwen in de technologische vaardigheden van de leverancier, en vooral ook vertrouwen in de betrouwbaarheid van de persoon en de organisatie als geheel.

Nederlandse industriebedrijven zijn het meest gebaat bij een structurele aanpak van de Duitse markt. Dat betekent het aangaan van een samenwerking met een Duitse agent of het in dienst nemen van een eigen sales engineer/ account manager. Via deze weg kan de Nederlandse onderneming gebruik maken van een reeds bestaande vertrouwensrelatie en terugvallen op een persoonlijk netwerk en bestaande ingangen.

Expertise

Specifiek voor industriebedrijven bieden wij de volgende services:

  • Strategisch advies
  • Recruitment van Duits personeel (Directeur Duitsland, Sales Manager, Sales Engineer, Account Manager, Vertegenwoordiger)
  • Zoeken naar distributeurs, business partners & agenten

Business Cases

  • Sorba: Recruitment van een Duitse Business Development Manager voor hoogwaardige gevelbekleding in de utiliteitsbouw en infrastructuurprojecten in Duitsland.
  • AWL: Werving en selectie van een Duitse accountmanager voor de adviserende verkoop van gerobotiseerde lassystemen binnen de automotive in Duitsland.
  • Bredenoord: Het recruitment van een Country Manager Germany voor de Nederlandse marktleider op het gebied van mobiele energie / verhuur van aggregaten.
  • Oostwoud: Werving en selectie van een Duitse verkoopmedewerker voor de medische markt in Duitsland.
  • Perfect Coat: Recruitment van een Accountmanager Duitsland voor de verkoop van kunststof coatings voor verschillende industriële toepassingen.

Referenties

Wij hebben reeds veel Nederlandse industriebedrijven begeleid en geadviseerd op weg naar betere resultaten in Duitsland. Hieronder een selectie van onze klanten en referenties.

Seacon Logistics
“Hoewel Nederland en Duitsland buurlanden zijn, zijn de omgangsvormen en etiquette toch enorm verschillend. Wanneer hier geen aandacht voor is, is het voor een Nederlandse onderneming nagenoeg niet mogelijk in Duitsland actief te zijn. (Lees meer)”
Nedap
“De Duitse zakelijke cultuur en werkwijze kunnen soms aanzienlijk verschillen met dat van de Nederlandse en dat geldt ook op recruitment gebied. Door middel van een open, directe en een professionele aanpak weet Gateway hier goed op in te spelen. (Lees meer)”
Goudsmit Magnetics
“We hadden met andere bureaus gewerkt maar de kwaliteit van de kandidaten die we van Gateway kregen was aanzienlijk beter. De kandidaat werk inmiddels 2 jaar bij ons en is zeer opgewekt en tevreden. En wij ook. (Lees meer)”
Amphitec
“Gateway heeft het gehele proces begeleid van opstellen initiële profiel tot en met de aanstelling en verloning. Deze samenwerking verliep bijzonder prettig en professioneel. (Lees meer)”

{"arrow":"false","pagination":"false","speed":"300","autoplay":"true","autoplay_speed":"2000","loop":"true","slide_to_show":"4","slide_show_ipad_swpr":"2","slide_show_tablet_swpr":"1","slide_show_mobile_swpr":"1","slide_to_column":"1","auto_stop":"false","centermode":"false","space_between":"25","animation_swpr":"slide","height_auto_swiper":"","direction_swpr":"horizontal","vertical_height":""}