ICT & Software

Market Insights

Duitsland beschikt met SAP over één van de grootste software aanbieders ter wereld., maar de ruggengraat van de Duitse ICT branche vormt de middenstand. Meer dan 90 procent van de Duitse IT bedrijven heeft minder dan 50 werknemers. Daarbij is de markt zeer regionaal gestructureerd met een beperkt aanbod, hetzij qua diensten, hetzij qua marktdekking. Dit segment is bezig met een inhaalslag op ICT gebied. Dit biedt interessante kansen voor zowel grote als kleine Nederlandse ICT bedrijven.

Wel moeten Nederlandse bedrijven rekening houden met het feit dat de markt, naast gedifferentieerd en omvangrijk, ook onoverzichtelijk, gefragmenteerd en niet altijd even toegankelijk is. In zekere zin is de Duitse IT sector zelfs behoudend conservatief te noemen, ondanks het creatieve en innovatieve karakter die aan de basis van de branche ligt. Het winnen van vertrouwen staat daarbij centraal. Het ontbreken van goede Duitse referenties kan op zichzelf al een marktbelemmering zijn. Experimenteren met nieuwe aanbieders en producten past ook minder bij het Duitse zekerheidsdenken. Daarnaast spelen ook belangrijke zaken als privacy en het omgaan met persoonlijke gegevens een veel grotere rol in Duitsland, dan bijvoorbeeld in Nederland.

Het verkleinen van de afstand naar de Duitse markt is essentieel in het winnen van klantvertrouwen. Duitse klanten vragen om een Duits gezicht, dat dit vertrouwen kan genereren. Daarom zijn er maar weinig voorbeelden van Nederlandse ICT bedrijven, die de Duitse markt vanuit Nederland succesvol bewerken. Het hebben van een eigen organisatie dan wel entiteit in Duitsland, het werken met partnerbedrijven of het opzetten van een value added reseller netwerk behoren tot de belangrijkste strategische alternatieven die een Nederlands bedrijf heeft. Daarbij zal vooraf goed gekeken moeten worden of de ICT dienstverlening wel aansluit in de competitieve Duitse markt.

Expertise

Specifiek voor de ICT & software branche bieden wij de volgende services:

  • Strategisch advies
  • Recruitment van Duits personeel (Country Manager Duitsland, Sales Manager, Business Development Manager, Key Account Manager, Partnermanager)
  • Zoeken naar distributeurs, business partners & resellers

Business Case

Referenties

Wij hebben reeds veel Nederlandse bedrijven in de ICT & software-branche begeleid en geadviseerd op weg naar betere resultaten in Duitsland. Hieronder een selectie van onze klanten en referenties.

Naris
“Wij werken nu bijna een jaar samen en heel gestaag groeit het aantal klanten in Duitsland. Er was eigenlijk geen sprake van een aanlooptijd. Het voelde direct goed. (Lees meer)”
Stabiplan
“Gateway heeft ons geholpen bij het vinden van onze eerste Duitse medewerker. Minstens zo belangrijk: ze fungeren als een altijd behulpzame vraagbaak die meedenkt bij vervolgstappen. (Lees meer)”

{"arrow":"false","pagination":"false","speed":"300","autoplay":"true","autoplay_speed":"2000","loop":"true","slide_to_show":"4","slide_show_ipad_swpr":"2","slide_show_tablet_swpr":"1","slide_show_mobile_swpr":"1","slide_to_column":"1","auto_stop":"false","centermode":"false","space_between":"25","animation_swpr":"slide","height_auto_swiper":"","direction_swpr":"horizontal","vertical_height":""}