Consumer Goods

Market Insights

Een succesvolle marktentree in de Duitse detailhandel is voor veel buitenlandse aanbieders uitermate lastig. De meest gemaakte fout is met de bestaande overtuigingen en de Nederlandse consument in hetachterhoofd van dezelfde marktwerking uit te gaan. De concurrentie, zowel op prijs als aanbod wordt onderschat, de producten zijn niet afgestemd op de Duitse behoeftes (van vooral de Duitse inkoop) en de inkoopprocedures verlopen anders.

Met name het direct binnenkomen bij grote winkelketens vergt veel geduld en de juiste strategie. Ingangen, netwerk, referenties zijn hierbij essentieel. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat niet de Duitse consument behoudend is, maar wel de beslissende inkopers. Generiek mag worden gesteld dat voor het product een juiste prijs-kwaliteitverhouding doorslaggevend is. Producten mogen innovatief zijn. Dit moet echter aansluiten bij een perfect georganiseerde logistiek, constante snelle leveringen in combinatie met een goed functionerende Duitstalige binnendienst of soms zelfs een compleet merchandising concept. Voor wat betreft de commerciële organisatie in Duitsland zijn er diverse modellen mogelijk, uiteenlopend van het werken met eigen medewerkers, agenten, groothandels tot overnames en joint ventures.

Ondanks de nodige marktbarrières is en blijft de Duitse consumentenmarkt de grootste van Europa en zijn er goede mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om zich hierop succesvol te profileren. De Duitse consument is zonder twijfel ontvankelijk voor productaanbod uit het buitenland, maar daarmee is Duitsland nog lang geen testmarkt. Nieuwe concepten, producten of merken vergen tijd om acceptatie te vinden bij zowel het Duitse publiek, alsook de inkopende tussenhandel. Een goede voorbereiding en het maken van afgewogen keuzes is uiteindelijk essentieel.

Expertise

Specifiek voor de consumer goods branche bieden wij de volgende services:

  • Strategisch advies
  • Recruitment van Duits personeel (Country Manager Duitsland, Sales Manager, Business Development Manager, Key Account Manager)
  • Zoeken naar distributeurs, business partners & agenten

Business Case

  • Cadac: Recruitment van een Account Manager Duitsland voor de sales van de bekende “skottelbraai”-BBQ aan de Duitse vakhandel in de deelstaat Nordrhein-Westfalen.
  • Ximedes: Werving en selectie van een Duitse business development manager voor de sales van chipcard systemen in Duitsland.
  • BoBike: Werving & selectie van een Duitse Accountmanager voor de verkoop van kinderfietszitjes via de gespecialiseerde fietsenvakhandel in Duitsland.

Referenties

Wij hebben reeds veel Nederlandse bedrijven in de Consumer Goods-branche begeleid en geadviseerd op weg naar betere resultaten in Duitsland. Hieronder een selectie van onze klanten en referenties.

 

Cadac
“Snelheid van handelen en accuraatheid heb ik als bijzonder prettig ervaren. Mede dankzij Gateway hebben wij de opengevallen functie zeer snel weer kunnen invullen. (Lees meer)”
{"arrow":"false","pagination":"false","speed":"300","autoplay":"true","autoplay_speed":"2000","loop":"true","slide_to_show":"4","slide_show_ipad_swpr":"2","slide_show_tablet_swpr":"1","slide_show_mobile_swpr":"1","slide_to_column":"1","auto_stop":"false","centermode":"false","space_between":"25","animation_swpr":"slide","height_auto_swiper":"","direction_swpr":"horizontal","vertical_height":""}