Accountmanager Duitsland

Veel Nederlandse bedrijven starten hun activiteiten op de Duitse markt met de werving en selectie van een accountmanager in Duitsland. In de meeste gevallen is het de bedoeling dat een accountmanager eerste contacten opbouwt en klanten in Duitsland weet te binden.

Hieronder geven wij – vanuit onze ervaring met het recruitment van accountmanagers in Duitsland – antwoord op de vragen wat een accountmanager doet, wat hij verdient en wat hij van zijn werkgever verwacht. Kortom handvatten voor een voorbereiding op een succesvolle samenwerking. Mocht u hierna nog meer vragen hebben of meer informatie willen? Neem dan gerust contact op via 030 252 6640 of vul het contactformulier in.

Duitsland Kaart Outline Dots Map

Wat doet een accountmanager in Duitsland?

De functiegroep accountmanager is de laagste functie binnen een commerciële organisatie. Taak van de accountmanager is het bezoeken van bestaande klanten en het winnen van nieuwe klanten binnen een specifiek verkoopgebied. De inhoud van de functieomschrijving is in Nederland en in Duitsland nagenoeg hetzelfde. In Nederland wordt deze functie ook vaak aangeduid als ‘klantbeheerder’ of gewoon ‘verkoper’, in Duitsland is dit vaak een “Vertriebsmitarbeiter im Außendienst” of wel een commercieel medewerker in de buitendienst.

Een interessant verschil is dat in Duitsland voor een dergelijke functie kleinere verkooprayons gedefinieerd worden. Waar in Nederland een indeling in verkoopgebieden Noord, Midden en Zuid gebruikelijk is, wordt in Duitsland vaker onderscheid gemaakt naar Bundesland of postcodegebied.

De functietitel accountmanager Duitsland is tamelijk breed inzetbaar en niet gebonden aan een specifieke branche. Naast de geografische indeling is vaak ook sprake van een indeling per productgroep. Men kan dus binnen één bedrijf meerdere accountmanager hebben voor de deelstaat NRW, waarbij er een deel de staalbranche bewerkt en een andere groep gespecialiseerd is in de houtbranche. Hiërarchisch staat de accountmanager in Duitsland bij kleinere organisaties vaak direct onder een Sales Manager en in grotere organisaties onder een “Gebietsverkaufsleiter”, die wederom aan een Sales Manager rapporteert.

Wat verdient een accountmanager in Duitsland?

Het salarisniveau van een accountmanager in Duitsland is uiteraard afhankelijk van branche en regio. Vergeleken met andere commerciële functies ligt het salaris over het algemeen lager en wordt sterker door de markt bepaald dan door de individuele track record van de accountmanager. Ook zijn de regionale verschillen minder sterk aanwezig dan bijvoorbeeld bij andere sales en marketing-functies.

Het is in Duitsland gebruikelijk om met een variabele component te werken. Deze zit voor accountmanagers tussen 20% en maximaal 40% van het totale package. Een hoger percentage is niet aan te bevelen en wordt in de meeste gevallen door kandidaten niet gewaardeerd. Kerstgratificatie en vakantiegeld zijn in Duitsland niet verplicht.
In vrijwel alle gevallen is een auto van de zaak gebruikelijk, waarbij ook privé gereden mag worden. Zaken als telefoon, laptop, tablet zijn vanzelfsprekend. Het is gebruikelijk dat accountmanagers in Duitsland vanuit een home office werken. Mocht dit het geval zijn, dan dient werkgever wel in de kosten hiervan te voorzien.

Ervaringsniveau Salaris (per jaar)
Startende accountmanager
zonder sales ervaring, maar relevante Berufsausbildung
€55.000 - €60.000 *
Startende accountmanager
met 3 jaar ervaring binnen de branche
€55.000 - €65.000 *

Medior accountmanager

met 7 jaar ervaring binnen de branche
€65.000 - €75.000 *
Senior accountmanager
met 10+ jaar ervaring binnen de branche
€70.000 - €90.000 *

*regionale verschillen